Štangelj (Liquigas) je sodeloval v dolgem pobegu s še 17 kolesarji. Špilak (Lampre) je prvi začel s samostojnimi napadi v zaključku, morda prezgodaj in končal v jarku. Brajkovič je bolj previdno čakal in na koncu v zasledovalni skupini 33 kolesarjev zaostal le sedem sekund za Barredom in Čehom Romanom Kreuzigerjem (Liquigas).


Štangelj je bil z uvodno dirko drugega dela sezone zadovoljen. Žal pred najtežjim in ključnim klancem dirke na Jaizkibel, 38 km pred ciljem, ni bilo več sodelovanja. Največ dela pri lovu je naredila ekipa Astana. Čez Jaizkibel je Špilak že napadel in vodil, a na spustu zdrsnil v kanal. »Cesta je bila gladka kot led. Bilo je kot na hokeju. Po padcu sem se previdno peljal v dolino, pa še tedaj sem nekajkrat le s težavo zmotal ovinke. Taktično bi moral čakati zadnji klanec. A kaj, ko nikoli ne veš, kakšen bo scenarij na koncu,« je razmišljal Simon Špilak.


Le kaj bi bilo, če bi Špilak ujel pravi trenutek z Barredom, ki je, tako kot Prekmurec, kazal odlično formo že v zadnjem tednu Toura. Na spustu je Španec prav tako drgnil boke in koleno na asfaltu. Čez Arkale (15 km pred ciljem) napadal najprej s Francozom Fedrigom, nato bežal pred ostalimi z Luisom Sanchezem in na koncu ugnal še Kreuzigerja, potem ko je pred ciljnim šprintom igral utrujenost. »Kreuzigerja sem prav zaradi tega lahko presenetil, saj je mislil, da nimam možnosti v šprintu, gledal je le nazaj za skupino. V kolesarstvu moraš biti za zmago tudi malo zvit. Na Touru sem s podobnimi napadi poskušal tisočkrat, a brez uspeha,« je Barredo nakladal po zmagi z znamenito baskovsko čepico »txapelo« na glavi.


Za 15. mesto so se čestitke Brajkoviču sprva zdele le kot vljudnostna fraza. A drugi najboljši dosežek na klasikah po lanskem drugem mestu na Lombardiji in najboljši slovenski na tej dirki doslej ter razmere so ga pripeljali do drugačnega razmišljanja. »Glede na dež je kar v redu. Zadnjih 60 kilometrov so bile ceste spolzke in nevarne za ubit. Na klancih sem se počutil zelo dobro, a so bile razmere navzdol obupne. Ležali so na vsakem ovinku. Kišerlovski naj bi imel celo hudo poškodovan kolk, zmagovalec etape na Ventoux Garate zlom zapestja. Brez pomena se mi je zdelo tvegati in naboje metati stran,« je razmere videl najboljši mož Astane. Zanimivo, da je bil Contador do zadnjega na štartni listi. »Mi smo že po Touru vedeli, da Contador ne bo vozil,« je razkril Brajko.