»Ste vzorniki mladim. Zavzemajte se za dobro in obstoječe, da bo šport služil namenu, ki mu ga je podaril Bog. Prav športniki ste tisti, ki na najlepši možen način združujete svet in premagujete razlike ter širite prijateljstvo. Pomembno je, da imate svoje cilje, a da se greste to na način, ko ne šteje zgolj izid,« je v kratkem nagovoru med drugim dejal papež Benedikt XVI., ki je imel po nesreči desno roko še vedno v mavcu.

Ob omenjenih slovenskih trenerjih se je sprejema udeležila tudi kopica slovenskih plavalcev. »Glede na to, da izhajam iz katoliške družine, sem se tudi sam z veseljem udeležil sprejema. Slovenci smo imeli celo to srečo, da smo bili od papeža oddaljeni le nekaj metrov in dogodek je bil res nekaj posebnega, blagoslov pa ne škodi nikomur,« je po vrnitvi s sprejema med drugim povedal slovenski selektor Roni Pikec.

Največ pozornosti med italijanskimi mediji je po pričakovanjih prejela italijanska zvezdnica Federica Pellegrini, ki je papežu podarila majico in kapico italijanske reprezentance, enako darilo pa so imeli za Svetega očeta tudi Nemci, pri katerih je papežu darilo izročil novi plavalni zvezdnik Paul Biedermann. Papež je obe plavalni čepici na kratko tudi preizkusil. »To me je posebej pozitivno presenetilo, saj gre vendarle za zelo pomembno osebnost, ki ima natančno načrtovana dejanja, med mladimi pa je pokazal tudi ta del svoje človeškosti,« je o dogodku še povedal Pikec.

Nad sprejemom seveda niso bili navdušeni le Slovenci. Dvaindvajsetletni Paul Biedermann, dvakratni svetovni prvak, je poudaril, da sam sicer ni veren, a: »Izredno sem počaščen. Imel sem priložnost, da s papežem spregovorim nekaj besed. Med drugim mi je dejal, da se živi le enkrat in naj nadaljujem svoje delo. Vsekakor je bilo desetkrat boljše, kot ko sem osvojil zlato medaljo.« Na sprejemu je v nasprotju s prvimi napovedmi manjkal le ameriški zvezdnik Michael Phelps, ki ga je ta dan čakal prestižni dvoboj na 100 metrov delfin s Srbom Miloradom Čavićem.