Hirvonen je odličnim letošnjim predstavam v svetovnem prvenstvu na enem najtežjih relijev na svetu dodal še piko na i. Prvič v karieri je finski dirkač slavil na domači preizkušnji in si tako podaril najlepše darilo za 29. rojstni dan, ki ga je praznoval v petek. Hirvonen je doma prav v Jyvaeskyli, zato ima zmaga - doslej je na tej dirki nastopil že sedemkrat - še večji pomen. "Za vsakega Finca je zmaga na domačem reliju uresničitev velikih sanj. Ta reli sem spremljal že kot otrok. Zdaj so se te sanje uresničile meni," je bil po prihodu v cilj vesel Mikko Hirvonen, ki je dosegel deseto zmago v karieri.

Temelje za uspeh na hitrih makadamskih cestah je Hirvonen postavil že prvi dan relija. Boj z Loebom je bil hud. Francoz, ki je na zadnjih dirkah delal zanj netipične napake ter v Italiji, Grčiji in na Poljskem zbral le sedem točk (Hirvonen v tem času kar 28), je bil po uvodnem dnevu le tri sekunde za vodilnim v SP. Prvi fordov dirkač je dobro nadaljeval v soboto in si privozil lep naskok 32 sekund. Loeb je možnosti za napad zapravil z manjšo napako v 15. hitrostni preizkušnji, ko je zapeljal v jarek in poškodoval pnevmatiko. Večji del polminutne prednosti pa je vodilnemu uspelo obdržati tudi v nedeljo, ko so dirkači odpeljali le štiri hitrostne preizkušnje.

Z Loebom sta tako zamenjala vlogi z lanskega relija, ko je slavil Francoz z devetimi sekundami prednosti. Branilec naslova se je tokrat moral zadovoljiti z drugim mestom, kar je po odličnem začetku sezone in petih zaporednih zmagah ter mrku sredi sezone znamenje novega vzpona. "Dobra bitka. Bil sem blizu, toda po težavah s pnevmatiko je bilo upov konec. Vseeno sem na vrhu in v primerjavi z Mikko sem izgubil samo dve točki," je o tesnem položaju v SP pred zadnjo četrtino prvenstva razmišljal Sebastian Loeb.

Tudi tretje in četrto mesto sta osvojila fordov in citroenov dirkač. Prvo polovico relija je bil v boju za najnižjo stopničko Loebov sotekmovalec, Španec Dani Sordo. Drugi Finec v fordovi ekipi Jari-Matti Latvala ga je prehitel v soboto in tretje mesto obdržal do konca, pred Špancem pa je imel samo 16 sekund prednosti.

Poletni premor v sezoni formule ena je za nastop na makadamskih cestah v gozdovih domovine izkoristil tudi nekdanji svetovni prvak Kimi Raikkönen. Dirkač Ferrarija, ki ne skriva ljubezni do relija, je po treh dirkah nižje ravni tokrat prvič nastopil tudi v elitni konkurenci. Sedel je v zasebnem dirkalniku fiat abarth grande punto razreda S2000. Kljub težavam z motorjem se je prvi dan in večino drugega držal najboljših ter se prebil že do 15. mesta v skupnem seštevku, nato pa na zadnjem brzincu druge etape naredil usodno napako. V levem zavoju je zapeljal v jarek in se z dirkalnikom prevrnil pod cesto. Gledalci so njegovega abartha sicer hitro spet spravili nazaj na cesto, vendar je bil dirkalnik preveč poškodovan, da bi lahko Raikkönen reli nadaljeval. "Preširoko sem pripeljal v zavoj, kjer je bilo na mojo smolo nekaj skal in ko sem jih zadel, me je odneslo s ceste. A nikomur se ni zgodilo nič in reli je bil zelo zabaven," je kratko ocenil svoj prvi nastop v svetovnem prvenstvu Kimi Raikkönen.

Sezona svetovnega prvenstva se bo nadaljevala čez mesec dni s preizkušnjo v Avstraliji.