To je čas, ko se ljudje sprašujejo, zakaj je zelena luč na semaforju ravno zelena, zakaj je v škatlici 20 cigaret in ne 15 ali 30, zakaj si ženske zapenjajo gumbe z desne na levo, moški pa obratno, ali zakaj se Angleži in Francozi ne marajo. In prav tak se bo zdel naš čas - da preidem k stvari - tudi nekomu v daljni prihodnosti, ko se bodo ljudje v brezdelju spraševali: zakaj, hudiča, se Hrvati in Slovenci sovražijo.

To bo prihodnost, v kateri bo samoumevno, da se Hrvati ne ženijo s Slovenkami, Slovenci pa ne s Hrvaticami, ko nikomur ne bo padlo na pamet, da bi v posadko za polet na Mars dal skupaj Hrvata in Slovenca, in se nihče ne bo čudil, zakaj evropska nogometna federacija žrebanje lažira tako, da se nikoli in v nobenem primeru ne more zgoditi, da bi se pomerila slovenski in hrvaški klub. To, da se Hrvati in Slovenci, milo rečeno, ne marajo, bo tako jasno in samo po sebi umevno dejstvo, da dodatna pojasnila ne bodo potrebna.

"Slovenec," bo oče na kratko pojasnil otroku, ki se bo nekje pri Zadru zagledal v avto, ki bo izginjal v velikih ognjenih zubljih.

In otrok bo šel mirno naprej, brez dodatnih vprašanj, saj bo to edina stvar v hrvaško-slovenskem vesolju, o kateri se ne sprašuje. Za vse drugo na svetu bodo imeli otroci še naprej svojih tisoč "zakajev" - očka, zakaj imajo ljudje na nogah nohte, očka, zakaj imajo moški bradavice, očka, zakaj ženske analizirajo stvari -, nikoli pa ne bodo vprašali: "Očka, zakaj so tisti ljudje Slovencem zažgali avto?". Ali: "Očka, zakaj so slovenski cariniki tistega Hrvata zvlekli z avtobusa in ga ustrelili?" Kajti vsi bodo vedeli, da se Hrvati in Slovenci sovražijo, to bo tako splošno znana stvar kot danes z Judi in Palestinci. O nas pravzaprav ne bodo vedeli ničesar drugega, le to, da se vzajemno sovražimo.

"Od kod si, prijatelj?" bo čez kakšno desetletje vprašal taksist v puščavi nekje na severu Turkmenistana, tam, kjer še niso slišali niti, da se je končala tretja svetovna vojna, kaj šele za nas.

"Iz Slovenije," bo odgovoril Ervin Hladnik Milharčič.

"Ha, Slovenija," se bo taksist obrnil k Ervinu. "Kil d Kroats, ha? Kil dem ol, fakin kroejšn maderfakers!"

Seveda se nihče ne bo vprašal na glas in vsi bodo nekako domnevali, da se je vse skupaj začelo davno, ne ve se natančno kdaj, a gotovo je šlo za kaj velikega in pomembnega, narodi se ne sovražijo brez nekega tehtnega zgodovinskega razloga. Verjetno je bila posredi kaka stoletna ali vsaj tridesetletna vojna, ali pa je kak hrvaški princ slovenskemu kralju ugrabil hčerko, morda je strašni slovenski vojskovodja na slonih pregazil in požgal Hrvaško, kaj takega. V odnose med Hrvati in Slovenci je moral poseči neki zgodovinski nesporazumi, da se tako sovražijo.

In tako se bo nekoč v daljni prihodnosti nekdo prvi vprašal, zakaj je tako, gotovo mora obstajati kakšna znanstvena razlaga. Kajti za vse v vesolju obstaja znanstvena razlaga, znanost je že pojasnila, zakaj imajo ljudje nohte na nogah, zakaj imajo moški bradavice in zakaj ženske analizirajo stvari, pa bo pojasnila tudi, zakaj se Slovenci in Hrvati ne marajo.

Znanstveniki se bodo lotili brskanja po starih arhivih, listali bodo po knjigah, dokumentih in letnikih porumenelih časopisov, da bi našli pravo resnico. Ovrgli bodo davni mit o slovenskem vojskovodji in osvajalcu z imenom Napoleon Zmago Bonapartl in njegovem velikem Ilirskem kraljestvu, ki se je razprostiralo od Bežigrada do Carigrada, ter o barbarskem plemenu Hrvatov, ki je prišlo iz Srbije in s prevaro osvojilo in požgalo vso Napoleonovo Slovenijo ter posililo dvajset milijonov Slovenk. Znanost bo demistificirala tudi prastaro hrvaško legendo o Troji, glavnem mestu slavne antične Hrvaške, ki so jo Slovenci s prevaro zavzeli tako, da so sestavili velikanski hladilnik, iz katerega je planilo sto do zob oboroženih biatloncev, ki so Trojo in vso antično Hrvaško zravnali z zemljo.

Najbolj zabaven pa bo trenutek, ko bodo znanstveniki objavili svoje senzacionalno odkritje in bodo Slovenci in Hrvati izvedeli, da njihovo stoletno, biblično sovraštvo nima nikakršne slavne zgodovine da ni bilo kraljestev, cesarstev, vojn, bitk in narodnih junakov -, ampak izvira še iz časa, ko so imeli svoji majhni, s prostim očesom komaj zaznavni nacionalni državi in sta se ti dve mali državici prepirali zaradi nekaj kilometrov morske meje. In da so tej epski zgodovinski bitki poveljevali upokojeni profesorji s pravne fakultete in nižji referenti z ministrstva za zunanje zadeve.

Pljunili bodo na nas, svoje prednike, priče te veličastne zgodovine, malo jih bo tudi sram za nas, nato pa bodo rezultate raziskave zapečatili in skrili, da jih nikoli več nihče ne bi našel. Da se ne bi izvedelo, da je biblični slovensko-hrvaški antagonizem nastal iz ene hecne traparije, Slovenci in Hrvati pa iz opic.