Bajs je med drugim povedal, da imajo v Avstriji več kilometrov avtocest, ter vinjete za deset dni, ki stanejo približno osem evrov, za razliko od Slovenije, ki prodaja tedenske vinjete za 15 evrov. Poudaril je, da veliko turistov ki skozi Slovenijo prihajajo na počitnice na Hrvaško ostanejo več kot teden dni, ter so prisiljeni kupovati mesečno ali dve tedenski vinjeti, je poročala hrvaška tiskovna agencija, Hina.

Hrvaški minister za turizem je med današnjim obiskom HAK dejal, da bo letošnje hrvaško turistično leto slabše kot lansko, ne glede na to, da beležijo večji promet motoriziranih turistov kot lani. Pričakuje da bo prvi avgustovski vikend najbolj prometen, tudi zaradi pričakovanega večjega prihoda italijanskih in nemških turistov.

Hrvaški minister turizma je še ocenil, da je Hrvaška kljub turističnim izgubam, še vedno lahko zadovoljna z dosedanjim potekom turistične sezone v primerjavi z nekaterimi konkurenčnimi državami, ki bi "bile srečne, če bi imele rezultate kot Hrvaška".

Prejšnji konec tedna je v Hrvaško prišlo oz. iz nje izstopilo 854.000 vozil, kar je za 17,5 odstotka več kot zadnjega julijskega vikenda leta 2008. Na Hrvaškem pričakujejo ta vikend še večjo gnečo, HAK pa je danes že poročal o bolj gostem prometu na avtocestah in mejnih prehodih.