"V skladu z odlokom premiera (Kostasa Karamanlisa) je bila sprejeta odločitev o cepljenju vseh državljanov in prebivalcev države," je minister Avramopulos pojasnil na današnji novinarski konferenci po seji ožjega vladnega kabineta. Po njegovih besedah bo Grčija cepivo proti virusu A H1N1 pridobila med prvimi, vendar ga ne bo uporabila, preden tega ne bodo uradno odobrili na mednarodni in evropski ravni.

Kot poroča AFP, je Grčija doslej zabeležila več kot 700 primerov nove gripe, večina teh je bila v blažji obliki. V Grčiji trenutno zdravijo 15 ljudi. Med njimi so štiri hujši primeri, med njimi je tudi britanska najstnica. Kot je še pojasnil grški minister za zdravje, nameravajo v bolnišnicah zaposliti dodatno zdravstveno osebje in priskrbeti dodatnih sto postelj za intenzivno nego.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je medtem objavila priporočilo, da bi morale noseče ženske prve dobiti dostop do cepiva proti novi gripi. "WHO priporoča, da bi morale nosečnice v državah, kjer se virus A H1N1 hitro širi, takoj dobiti ustrezno oskrbo in zdravljenje," je sporočila tiskovna predstavnica WHO v Ženevi Aphaluck Bhatiasevi. Dodala je tudi, da so protivirusna zdravila priporočljiva za zdravljenje nosečnic.

Strokovnjaki z ameriškega centra za nadzor bolezni in preventivo (CDC) so ugotovili, da prašičja gripa za nosečnice predstavlja večje tveganje kot za druge bolnike. Noseče ženske bi zato morale dobiti prednost pri cepljenju, če so že okužene, pa bi morale jemati protivirusna zdravila, poroča AFP.