Razloge za odpoklic Jonkejeve gre po besedah predsednika nadzornega sveta Bruna Koreliča iskati predvsem v poročilu posebnega revizorja. Ta je, spomnimo, pokazal na vrzeli v korporacijskem upravljanju družbe. "Tako kot je bil iz krivdnih razlogov razrešen Lovšin, je krivdno razrešena tudi ona," je še pojasnil Korelič.

Kot je uprava družbe še sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze, se je nadzorni svet seznanil s končnim poročilom in povzetkom ugotovitev posebne revizije vodenja posameznih poslov družbe v obdobju zadnjih petih let in z nadaljnjim postopkom nadzornega sveta in uprave za uvrstitev končnega poročila posebnega revizorja na dnevni red naslednje skupščine družbe, ki bo sklicana za 10. september.

"Nadzorni svet in uprava bosta uveljavljala odgovornost članov organov družbe, ki izhaja iz poročila posebnega revizorja, in predlagata skupščini družbe sprejetje sklepa o vložitvi tožbe za povrnitev škode družbi," so zapisali. Korelič je zanikal, da bi z vložitvijo tožbe odlašali ali da bi odločitev za tožbo nadzorni svet prelagal na delničarje.

"Nadzorni svet je bil ekspliciten in zelo kritičen do dela bivše uprave," je pojasnil. Delničarjem družbe bo nadzorni svet na prihodnji skupščini predlagal, da se zoper nekdanjega predsednika uprave Andreja Lovšina in člane uprave sprožijo postopki ugotavljanja kazenske in odškodninske odgovornosti. "Verjamem, da bodo lastniki potrdili stališča nadzornega sveta," je še dejal Korelič.

Ali bo Intereuropa sprožila tožbe tudi zoper tedanje člane nadzornega sveta, Korelič ni želel špekulirati. "Počakajmo na skupščino, ki bo o tem morala biti dovolj eksaktna," je povedal.

Intereuropo bo tako v primeru tožbe, ki jo je proti družbi sprožil Lovšin, kot v primeru morebitnih tožb zoper nekdanjo upravo, če se bodo delničarji odločili zanje, zastopala odvetniška pisarna Kozinc in partnerji. "Mislim, da obstaja dovolj razlogov, da bo Lovšinova tožba zoper Intereuropo zavrnjena," je zaključil Korelič.