Slovenska plavalca sta v finalu čakala na napako katerega od tek mecev, a je tokrat nista dočakala. Kar pet plavalcev, ne le nosilci kolajn, tudi Nemec Feldwehr in Avstralec Rickard Brenton, so se spustili pod 27 sekund. Markičev državni rekord in nov drugi naj boljši izid vseh časov v Evropi sta zadostovala (le) za šesto mesto. »Najbolj pomembno je, da kolajna ni bila dosegljiva z našim do sežkom iz predtekmovanj. Matjaž je dosegel svoj najboljši izid v karieri, tukaj trikrat popravil oseb ni rekord in v tem trenutku je to to, kar zmoremo. Hudo bi bilo, če kolajne ne bi osvojili, pa bi bila dosegljiva, zato mu lahko le čes titam. Malce sem kar vesel, da ni osvojil četrtega mesta, ker imam teh res že dovolj,« je nastope ocenil njun trener in slovenski selektor Roni Pikec.

Evropski prvak v 25-metrskem bazenu Matjaž Markič je bil s svojim finalnim dosežkom v 50 metrskem bazenu zadovoljen: »Ve deli smo, da bo tekma zelo močna, na koncu pa je bila še močnejša, kot smo pričakovali. Vsi so svoje delo opravili skoraj 100 odstotno. Tudi sam sem vesel, saj sem prav tukaj plaval najhitreje v življenju in spet naredil korak naprej. Zdaj me čakajo novi treningi, sam pa imam še kar precej rezerve. Predvsem pri startu in pri podvodnem plavanju mi tekmeci malce uidejo, samo plavanje pa imam že zelo hitro.«

Tahirovičevo sedmo mesto kar nekako razvrednoti četrtkov četrti izid vseh časov v Evropi – 27,19, čeprav je Kranjčan za osebnim rekordom v finalu zaostal le 12 stotink. Vseeno drugi Slovenec v finalu Emil Tahirovič ni bil preveč razočaran: »Ni šlo vse po pri čakovanju. Izdale so me koplake, ker se mi je naredil 'mehur' in s tem se je zgodilo tisto, kar sem si najmanj želel. Plavanje na 50 me trov je loterija in tudi tokrat nisem imel sreče. Vem kje imam še re zerve in kje še lahko napredujem. S trenerjem bova naredila analizo, da bom drugo leto še boljši.«

V včerajšnjem dopoldanskem programu na svetovnem plavalnem prvenstvu v Rimu pa je med Slo venci nastopila le plavalka Olimpije Maja Sovinek, ki je na 50 hrbtno z dosežkom 29,90 za desetinko za ostala za osebnim rekordom (29,79) in osvojila 54. mesto. Ve lenjčanka, ki že leta nastopa v barvah zelenega ljubljanskega klu ba, tudi z drugim nastopom zaradi bolečin v hrbtenici ni bila za dovoljna. »Vem, da sem pripra vljena za dosežek okrog 29,5 ali 29,6, a si ne upam skočiti na vso moč, potem pa cela tekma kar podzavestno ne gre več. Glede na osebni rekord je dosežek kar v redu, a sem si res želela boljši dosežek,« je po tekmi povedala 24- letna reprezentantka.

Najboljši plavalci na svetu pa bodo ob koncu prvenstva odšli na sprejem k papež Benediktu XVI., ki bo v nedeljo v poletni rezidenci Castel Dandolfo, južno od Rima. Iz Vatikana so namreč sporočili, da so za sprejem prosili prireditelji pla valnega SP in da bodo mladim športnikom to z veseljem omo gočili. Po pisanju nekaterih ita lijanskim medijev se bosta spre jema udeležila tudi največji pla valni zvezdnik trenutno, Američan Michael Phelps, in njegova mati Debbie. Prav Phelps, 14-kratni olimpijski prvak, je pred kratkim v enem od intervjujev dejal, da je njegova želja, da bi v Rimu lahko srečal tudi papeža. Prireditelji so medtem sporočili, da pričakujejo, da se bo za sprejem pri papežu prijavilo več kot tisoč udeležencev letošnjega SP.