Zmagal je Južnoafričan Cameron van der Burgh z novim svetovnim rekordom 26,67, pred Brazilcem Felipejem Franco Silvo (26,76) in Američanom Markom Gangloffom (26,86).

Phelps pokazal zobe, Pellegrinijeva poskrbela za nov praznik

Polne tribune Fora Italica v Rimu so tudi v sredo praznovale svetovno plavalno prvenstvo in predvsem italijansko zvezdnico Federico Pellegrini, ki je s še enim sanjskim svetovnim rekordom na 200 metrov prosto osvojila svojo drugo zlato medaljo v Rimu. Na tribuni je zato posebej evforično odmevalo: Italia, Italia.

Tudi program tekmovanja je bil sestavljen po najboljšem možnem scenariju, saj so si naključno sledile za publiko najbolj zanimive discipline. Začelo se je z morda najbolj prestižno disciplino, 100 m prosto za moške, kjer je za popolno slavje manjkala le uvrstitev domačega junaka Filippa Magninija med najboljšo osmerico. Rusinja Anastazija Zujeva in Nemka Daniela Samulski sta bili v polfinalu na 50 hrbtno z dosežkoma 27,38 in 27,39 tri desetinke hitrejši od starega rekorda Samulskijeve, a ju je ločila le stotinka sekunde, od starega rekorda pa so bile hitrejše še Avstralka Sophie Edington, Belorusinja Aleksandra Herasimenija in Kitajka Zhao Jing, s čimer je četverica napovedala izjemen finale.

To je pred prvim vrhuncem večera dodobra ogrelo publiko. Nastop Američana Michaela Phelpsa pa je postreglo bučno navijanje tistih, ki so za Američana in tistih, ki so proti njemu, posebej po tem, ko je v torek na 200 metrov prosto po porazu z Nemcem Paulom Biedermannom izgubil prvo na seznamu načrtovanih zlatih medalj. V finalu na 200 delfin pa je Phelps plaval izjemno, ničesar ni prepuščal naključju in z 1:51,51 za pol sekunde popravil lasten svetovni rekord iz Pekinga. Poljak Pawel Korzeniowski na drugem mestu je zaostal za skoraj dve sekundi.

Takoj za Phelpsom pa je završalo na razprodanih tribunah. Ob prihodu domače junakinje Federice Pellegrini na start, so zaplapolale italijanske zastave, začelo se je navijanje. Za trenutek ga je prekinila Madžarka Evelyn Verraszto, ki je bila najhitrejša na prvem obratu, nato pa je vodstvo prevzela Pellegrinijeva in deklasirala tekmice. Potem, ko je v polfinalu z 1:53,67 postavila svetovni rekord, za katerega je bilo jasno, da ga bo težko premagati, je z neverjetnim finišem in dosežkom 1:52,98 postala prva ženska, ki se je spustila pod mejo 1:53. Na večni lestvici je še vedno druga Sara Isaković iz Pekinga, ob njej pa je mejo 1:56 doslej na svetu prebila le danes drugouvrščena Američanka Allison Schmitt, ki je za Italijanko zaostala dve sekundi.

Festival rekordov se je nadaljeval z dosežkom Južnoafričana Camerona Van der Burgha na 50 prsno, kjer sta Koprčan Matjaž Markič in Triglavan Emil Tahirovič osvojila šesto in sedmo mesto. Prav na koncu je za neverjeten svetovni rekord na 800 prosto poskrbel še Kitajec Zhang Lin, ki je z dosežkom 7:32,21 za šest sekund in pol izboljšal rekord Avstralca Granta Hacketta iz leta 2005. Hitrejši od starega rekorda je bil tudi Tunizijec Osama Meluli (7:35,27), Italijanu Federicu Colbertaldu pa je evropski rekord 7:43,83 "prinesel" le četrto mesto. Že dopoldan je evropski rekord na 200 mešano dosegel tudi Madžar Laszlo Cseh z 1:56,34, popoldan ga je v polfinalu popravil na 1:55,18.

V ženski konkurenci je Američanka Mary Descenza že zjutraj 2:04,14 dosegal nov svetovni rekord, v polfinalu je za evropskega poskrbela še Madžarka Katinka Hosszu z 2:04,27.