Iz dokumentov, ki smo jih pridobili v uredništvu Dnevnika in javno dostopnih podatkov Centralne klirinško-depotne družbe (KDD) je razvidno, da ima italijansko podjetje Iniziative Generali 96, ki je po včerajšnjem poročanju Dela kupilo celoten delež v Kolonelu, od včeraj v lasti le 30 odstotkov delnic ključnega podjetja v Šrotovi lastniški verigi. Kolonel je od maja 2008, ko smo v Dnevniku razkrili, da da je njegov večinski lastnik Šrot, nejavna delniška družba, njen(i) lastnik(i) pa ima(jo) na voljo prinosniške delnice, ki se med delničarji prenašajo s fizično izročitvijo.

Novi Šrotov manever

Čeprav je bilo včeraj v javnosti že mogoče slišati ocene, da je Šrotova domnevna prodaja Kolonela Italijanom nekakšna poteza iz obupa, s katero naj bi se popolnoma umaknil iz lastništva pivovarne, bi lahko prav dejstvo, da je njegovo podjetje Atka-Prima v Kolonelu ohranilo večinski lastniški delež, dokazovalo, da gre še za enega izmed Šrotovih manevrov. Ta bi lahko donedavnemu generalnemu direktorju pivovarne prinesel vnovično pobudo pri reševanju lastniškega imperija, ki je imel konec marca več kot 900 milijonov evrov finančnih obveznosti.

Tako gre sklepati, da je Šrot z javno odmevno "prodajo" Kolonela poskušal pritisniti na javno mnenje, ki bržčas ni naklonjeno prodaji domače industrije pijač, dveh časopisov in polovice lastništva največje trgovske družbe kapitalu, ki naj bi bil blizu italijanski desnici. Šrot je zelo verjetno tudi računal, da bo z navideznim dokončnim umikom iz največje domače "tajkunske" zgodbe banke prisilil v hitrejše reševanje pivovarne in povezanih družb.

Kljub temu se mu izračun vsaj za zdaj ni izšel. Več bančnih virov nam je včeraj potrdilo, da naj bi banke upnice kmalu objavile razpis za skupno prodajo lastniških deležev Infond Holdinga v Pivovarni Laško in Mercatorju. "Tole s Kolonelom je le še eden od slepilnih manevrov, tako kot domnevna jamstva ruskih bank, denar iz Švice za poplačilo Infondovega posojila NLB in ponudba nemškega sklada za nakup Mercatorja," nam je dejal neimenovan sogovornik iz bančnih krogov. Ti ne izključujejo možnosti, da bi Šrot delež v Kolonelu za nekaj časa "parkiral" v tujino. Šrotovega manevra včeraj ni želel komentirati nobeden od visokih predstavnikov vlade.

"Danes bom od KDD izvedel, ali in kaj se je sploh zgodilo. Če je Kolonel dobil novega lastnika, se bo ta moral v 30 dneh razkriti pred uradom za varstvo konkurence (UVK). Vse to pa nikakor ne vpliva na že uvedene postopke iz kroga Pivovarne Laško," je včeraj za Dnevnik povedal direktor UVK Jani Soršak.

Razkrita skrivnost poplačanega posojila Atke-Prime?

Obstaja tudi možnost, da je Šrot Italijanom z dovoljenjem za vstop v lastništvo Kolonela le vrnil uslugo. Znano je, da je njegovo podjetje Atka-Prima, ki je imelo še leta 2007 manj kot 700.000 evrov prihodkov, pred dvema tednoma NLB vrnilo posojilo v znesku 2,5 milijona evrov, kar je v bančnih krogih izzvalo nemalo začudenja. Razlago o vezanem dogovoru med Šrotom in lastnikom Iniziative Generali 96 Pierpaolom Ceranijem bi lahko dokazovala še dva podatka.

Prvič, po neuradnih informacijah je žena nekdanjega prvega moža pivovarne Anica Aužner Šrot včeraj kupila za milijon evrov delnic Pivovarne Laško. Seštevek vrednosti njenega nakupa in poplačanega posojila NLB pa je enak knjigovodski vrednosti tretjine Kolonela (okoli 3,4 milijona evrov). In drugič, Šrot kot fizična oseba še zdaleč ni v finančnih težavah. Iz javno dostopnih podatkih iz zemljiškega katastra je namreč razvidno, da jima z ženo za vračilo denarja največji državni banki ni bilo treba zastaviti družinske hiše v Laškem.

Čeprav bi Šrot Italijanom teoretično prepustil okoli 70 odstotkov Kolonela, ne bi pomenilo niti tega, da se je odpovedal lastniškemu obvladovanju pivovarske verige. Do aprila 2013 lahko osnovni kapital Kolonela, ki znaša 25.000 evrov, poveča za polovico. Če bi vse dokapitalizacijske delnice vplačal Šrot, bi znova postal lastnik več kot polovice Kolonela. Ob tem ne gre pozabiti, da o prednostni pravici pri dokapitalizaciji odloča nadzorni svet, ki ga je imenoval prav Šrot. "Nadzorni svet je razpravljal o vstopu novega lastnika, včeraj pa smo imeli tudi korespondenčno sejo. Več vam ne morem povedati," nam je včeraj dejal prvi nadzornik Kolonela Marjan Kovač.

Pierpaolo Cerani včeraj na več telefonskih številkah ni bil dosegljiv za pojasnila, klicev pa nam tudi po posredovanju tajnice ni vrnil.

primoz.cirman@dnevnik.si

vesna.vukovic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja družb, ki sestavljajo imperij Laško (Center Naložbe, Infond Holding, Pivovarna Laško) si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij oziroma na tej povezavi.