V drugem polfinalu je nov svetovni rekord postavil Južnoafričan Cameron Van Der Burgh (26,74), Nemec Hendrik Feldwehr pa je z dosežkom 26,83 poskrbel tudi za nov evropski rekord.

Že po predtekmovanju in državnem rekordu 27,19 je Markič poudaril, da ga rekordi zaradi vse te zmede s kopalnimi kostimi zanimajo manj, rekord Ukrajinca Olega Lisogorja je zjutraj zgrešil le za stotinko sekunde, da pa si vsekakor želi svoj prvi finale na svetovnih prvenstvih. Seveda je bil popoldan vesel tudi evropskega rekorda, pa čeprav je bil lastnik le nekaj minut. "Do tega trenutka še nihče v Evropi ni bil hitrejši od mene, kopalke pa so bile v letošnji sezoni na voljo vsem. Tudi rekorder Lisogor je imel danes oblečene. Seveda pa o rekordu nisem razmišljal in pravzaprav nisem vedel, da sem tako hiter. Videl sem le, da je pred mano Brazilec Silva in seveda sem se podal v lov za njim," je ob robu bazena dejal Markič, obenem na tribunah iskal svoje navijače in starše, a napeto čakal tudi na nastop Emila Tahiroviča v drugi polfinalni skupini.

Razočaranja, ker je bil lastnik evropskega rekorda le nekaj minut, in da je osvojil le peti izid polfinala, pri Markiču ni bilo, po nastopu Tahiroviča prej nasprotno: "Moj cilj je bil prvi finale na SP v karieri. Vesel sem, da je to uspelo tudi Emilu, saj sva skupaj močnejša, obenem pa imamo jutri več možnosti za viden dosežek. Upam, da bo plavanje jutri lažje, saj sem bil danes zelo napet, napravil nekaj slabih zavesljajev, saj je v polfinalu nervoza izjemna, jutri pa je odprto vse in upam, da bom še nekoliko hitrejši, sicer pa so napake na 50-metrski razdalji tudi nekaj povsem običajnega."

Markič se je uštel le pri eni napovedi. V drugi skupini je ob Tahiroviču namreč plaval Italijan Alessandro Terrin, ki ga je bučno pozdravila publika na spet razprodanem bazenu. "Bom pač jutri plaval v tem vzdušju," je napovedal Koprčan, a je Italijan z devetim izidom polfinala izpadel.

Zelo zadovoljen je bil tudi Tahirovič, ki je v polfinalu zasedel sedmo mesto. "Vedel sem, da bo za finale verjetno treba plavati pod 27,2, a vseeno nekako nisem verjel, da sem s 27,19 le sedmi. Za jutri bo treba še nekaj dodati. Vedno se kaj najde. Danes sem imel počasen start, proti koncu pa sem lovil tekmece in rahlo spodbil zavesljaj. Finale bo loterija. Glede na izide kaže, da sta prvi dve mesti oddani, a bosta morala tudi Brazilec in Nemec svoja dosežka ponoviti, od tretjega mesta naprej pa je vse odprto."

Kot sta povedala plavalca, bodo priprave na finale povsem običajne. Na vprašanje o talismanu za srečo v finalu, pa je Tahirovič odvrnil: "Po mojem sva edina 'fotra' v finalu. Najlepše v življenju že imava in talismana ne potrebujeva." Določene malenkosti bosta plavalca s trenerjem Ronijem Pikcem skušala odpraviti tudi zvečer na video analizi. Vsi trije pa imajo pred očmi še decembrsko evropsko prvenstvo na Reki, ko je Markič na 50 prsno postal evropski prvak, Tahirovič je osvojil bron in trojka je doživljala najlepše trenutke na svoji športni poti.