Napovedi, da bo tekma na 50 prsno, ki je ni bilo v programu lanskih olimpijskih iger v Pekingu, med tistimi, kjer gre pričakovati največja presenečenja, se je uresničila že v predtekmovanju. Stari rekord prvenstev 27,46, ki ga je Britanec James Gibson dosegel leta 2003 v Barceloni, je že v predtekmovanju na 100 prsno zrušil Južnoafričan Cameron van der Burgh, ki je na 50 metrih obračal s 27,38, zato je bilo jasno, da bo ta dosežek komaj zadostoval za polfinale. Na koncu je bilo vseh 16 polfinalistov hitrejših od starega Gibsonovega rekorda prvenstev, od dosežka Južnoafričana van der Burgha na obratu na 100 prsno pa kar 15 polfinalistov.

Z rekordom prvenstev je že v 12. skupini začel Irec Barry Murphy (27,26), svetovni prvak in novi svetovni rekorder na 100 prsno Avstralec Brenton Rickard se je roba na nasprotni strani bazena dotaknil v 27,15 sekunde, v predzadnji skupini pa je van der Burgh s 26,92 le za tri stotinke zgrešil svetovni rekord.

Slovenska tekmovalca, evropski prvak in tretjeuvrščeni na 50 prsno z zadnjega evropskega prvenstva na Reki, sta izide vsaj delno poznala, saj sta nastopila v zadnji, 17. skupini. ''Zaradi tega me ni skrbelo, saj smo to vsi po uvedbi teh novih plavalnih kostimov nekako pričakovali, skoncentriran sem bil le na svoj nastop,'' je po tekmi povedal torkov junak slovenskega tabora Matjaž Markič. Slednji je res prikazal enega najboljših nastopov v karieri, saj je na startu zamudil kanček sekunde, nato pa ugnal vse z izjemo svetovnega rekorderja Brazilca Felipeja France Silve, ki je obdržal prednost s starta. ''S startom imam letos težave, saj sem menjal način in to je ena od prednosti, ki jih bom skušal unovčiti v naslednjih letih. Sicer pa je bilo plavanje blizu optimalnega, čeprav se vedno najde še kakšna malenkost, ki jo je možno izboljšati.'' Markič si prav tako ni gnal preveč k srcu, da je za pičlo stotinko sekunde zgrešil evropski rekord Ukrajinca Lisogorja: ''Zdaj se moram skoncentrirati na polfinale in vsi ti izidi so zdaj obrobna zadeva. Seveda bi bilo lepo, če bi dosegel še evropski rekord, a zadovoljen sem z osebnim, zdaj pa bo treba ta dosežek za finale verjetno kar ponoviti.''

Emil Tahirovič se je zdaj rešil slovenskega rekorda na 50 prsno, kjer je še vedno ostalo odprto vprašanje ali je veljaven rekord 27,27, s katerim je osvojil medaljo na sredozemskih igrah v Pescari, ali pa dosežek 27,20 z letošnjega mitinga v Dubrovniku, kjer je resda nastopil v za tisto obdobje prepovedanih kopalkah, a je Mednarodna plavalna zveza kasneje spet dovolila uporabo teh kopalk in zadeve so bile, če zaradi njih ne bi trpeli dosežki športnikov, že milo rečeno smešne. ''Tukaj ne gre le za številke, tudi lovljenje norm in priprava na SP sta trpela zaradi tega. V tem obdobju sem z obremenjeval z nepotrebnimi stvarmi. Zdaj je važno, da sem v polfinalu, tudi z dosežkom 27,29 sem zadovoljen, a vem, da bo popoldan treba plavati še hitreje. Na srečo sem naredil kar nekaj napak, slab je bil že skok in podvodni del, zato verjamem, da se popoldan lahko uvrstim v finale, če bom popravil še te zadeve,'' pa je bil prav tako zadovoljen Kranjčan.

Še podatek za statistike. Kako zgoščena je konkurenca v tej disciplini, najbolje pove podatek, da je 45 tekmovalcev med drugim in 46. izidom kvalifikacij ločila manj kot sekunda.