To ji napoveduje tudi Mima Jaušovec. Najboljša slovenska teniška igralka doslej nad Polonino kariero bdi že od vsega začetka, ko je nadebudna teniška igralka začela vihteti lopar. "Polona lahko pride med najboljših dvajset ali deset igralk na svetu. Naredila je velik napredek na psihološkem področju. Zna v odločilnih trenutkih odigrati najbolje. Potencial zagotovo ima, poškodb pa ni imela nikoli. Če bi se vsi pomembni elementi združili, bi se lahko zavihtela visoko. A je treba vedeti, da je to odvisno od velikega števila stvari," je povedala Mima Jaušovec, ki odlično pozna tudi Katarino Srebotnik. Pravi, da sta si Katarina in Polona podobni. Hercogova je na enaki stopnji razvoja, kot je bila Srebotnikova pri 18 letih. Jauševčeva je izpostavila eno občutnejšo razliko: "Polona ima boljše pogoje za delo. Za seboj ima cel tim, medtem ko je Katarina v najstniških letih sama hodila od turnirja do turnirja."

Edina Slovenka, ki je osvojila turnir velike četverice, odlično pozna značilnosti v igri, s katerimi Hercogova skuša premagati tekmice: "Polona ima takšen stil igre, da zahteva nekoliko daljši razvoj. Igralke, ki nimajo raznovrstne igre, se hitreje prebijejo naprej. Polona jo ima, zato bo njen razvoj trajal nekoliko dlje. Računam, da bo najvišjo raven dosegla čez dve ali tri leta. Ima nekoliko moški način igre in dober forhend, s katerim gradi točko. Ima izredno dober servis. Prednosti prvega servisa mora nekoliko bolj izkoriščati, torej ga mora večkrat zadeti na pravo mesto. Še posebno velik Polonin adut je njen drugi servis. Malo teniških igralk ima tako dobrega."

Hercogova je v tem letu naredila velik korak naprej. Še pred letom dni je ni bilo med 200 najboljšimi igralkami na svetu, sedaj se vrti okoli 80. mesta, letos je osvojila tudi štiri turnirje. Ena od stvari, ki so pripomogle k hitremu napredku, je psihološka pripravljenost. Do tega je prišla s predanostjo do dela: "Polona je velika profesionalka. Ima začrtan cilj. Vedno je bila osredotočena na delo. Morda deluje na igrišču enolično, a je to stvar koncentracije. Zna biti zelo temperamentna. To se je videlo, ko je bila mlajša. Veliko se je družila s fanti in odlično igrala nogomet. Bila je agresivna in napadalna tudi v nogometu. Ne glede na to, katero igro je igrala, je hotela vedno zmagati."

Enega pomembnih korakov je Hercogova naredila, ko je začela sodelovati z madžarskim trenerjem Zoltanom Kuharszkym. Ta se lahko pohvali, da je bil trener Ane Ivanović, nekdanje številke ena na lestvici WTA, in tudi najboljše Madžarke Agnes Szavay. Poleg Hercogove trenira še obetavno Hrvatico Petro Martić. "Zoltana poznam že, od kar sva igrala na turnirjih. Dolgo vrsto let se ukvarja s tem delom. Tudi Ano Ivanović je prevzel, ko je bila zelo mlada in jo spravil v svetovni vrh. Ima veliko izkušenj, je umirjen trener. Ko sem mu pred dvema letoma rekla, naj se posveti Poloni, sta se hitro ujela. Zelo pomembno je, da mu lahko zaupam in da je dovolj umirjen. Obstajajo namreč trenerji, ki so bolj ostri in imajo gladiatorski pristop. Polona ni kot Rusinje, ki jih lahko postaviš na igrišče, se dereš na njih in bodo brez besed trenirale. Ob trenerju se mora razvijati tudi igralkina osebnost," je pogovor zaključila Mima Jaušovec, ki Hercogovi in njenim staršem pomaga z nasveti, včasih pa uredi tudi kakšno povabilo na turnir.