Prava mladostna ofenziva v formulo ena se nadaljuje tudi v letošnjem letu, ko smo lahko priča novemu rekordu: na štart je namreč zapeljal najmlajši mladi dirkač v zgodovini tega športa, Španec Jaime Alguersuari, ki je v nedeljo na dirki za VN Madžarske napolnil 19 let, 4 mesece in 5 dni. Zato si poglejmo, kako se je v preteklosti pomlajevala formula ena in česa vsega so sposobni mladi dirkači.

Svojevrsten rekorder je vsekakor Sebastian Vettel, ki mu mnogi napovedujejo lepo prihodnost, saj je že do sedaj dokazal, da je iz pravega dirkaškega testa. Prevzel naj bi štafetno palico Michaela Schumacherja in pri Nemcih vzbujal dovolj navdušenja, ki je po odhodu sedemkratnega svetovnega prvaka iz tega športa skopnelo kot pomladanski sneg. Vettel je "lastnik" kar nekaj starostnih rekordov, statistike o starosti dirkačev v zadnjih letih pa tudi povedo veliko. Če je Argentinec Juan-Manuel Fangio leta 1957 postal prvak s 46 leti, je Lewis Hamilton z lanskim naslovom prvaka, ki ga je osvojil s polovico Argentinčeve starosti, jasno dokazal, da se je "delovna" meja dirkačev formule ena pomaknila krepko pod trideset let, zdaj pa počasi že leze proti dvajsetim pomladim.

Dolgoletni rekorder pri starosti med dirkači je Mike Thackwell, ki je leta 1980 dirko za VN Kanade odpeljal star 19 let in 183 dni (vsega skupaj je sicer nastopil samo na petih dirkah, bolj uspešen je bil v formuli 2 in prvenstvu športnih avtomobilov), šele v letošnjem letu pa je ta rekord potolkel že prej omenjeni Alguersuari. Zanimivo pa je tudi, da sta med desetimi najmlajšimi dirkači, ki so kdaj koli nastopili na kakšni dirki, povsem enako stara dirko začela Američan Eddie Cheever in Anglež Jenson Button.

Jaime Alguersuari je varovanec Red Bulla, ki je tudi "zakrivil", da se je v formulo ena tako zgodaj prebil še Sebastian Vettel, ki je, kot omenjeno, lastnik kar nekaj zanimivih mladostnih rekordov. Toda prav nihče, niti Alguersuari, si ne dela utvar, da se lahko kariera tako hitro konča, kot se je začela. Če ne bo pravih rezultatov, bo tudi formula ena lahko kaj hitro postala samo še spomin, kruta resničnost, kjer šteje le uspeh, pa je povsem izpodrinila še zadnje ostanke nekdanjih romantičnih časov. Alguersuarija so pri Red Bullu dobesedno vrgli v hladne vode formule ena, brez kakšnih pravih testiranj ali možnosti, da si nabere vsaj nekaj pravih izkušenj. Še pred desetimi leti je kot osemletni fantič šele začel z dirkanjem v kartingu, pred nekaj leti se je v formuli renault meril tudi s Slovencem Davidom Rotarjem, zdaj pa je že postal del najbolj prestižne dirkaške elite.

Kot zaveden Katalonec je ponosen na svoje korenine, v čeladi pa ima za srečo vedno všito še podobo svetnice device Esperanze Maracene iz Seville. In tudi njegov priimek ni od muh: na svetu je bojda le še 45 ljudi, ki nosijo ta katalonski priimek, njegova rodbina, ki šteje okoli 700 let, pa izvira iz mesteca Sant Julia del Fou, ki je le 15 kilometrov oddaljeno od dirkališča Circuit de Catalunya pri Barceloni.