Zmagovalec "El Pistolero" se na zmagovalnem odru igra in strelja v slogu kavboja s pištolo, pravega kavboja iz Texasa pa je ena sama človečnost, humanitarnost. Dva svetova Toura. Če starejši gospod domala sam pelje svojo (medijsko) zgodbo, je bil mlajši brez dvoma najboljši na cesti ali velikokrat predvsem tiho. Na letošnjem Touru je dokazal, da ni samo izredno eksploziven in eleganten plezalec. Če sta pred dvema letoma klubski kolega Jani Brajkovič in eden konkurentov Tadej Valjavec trdila, da ni kolesarja, ki bi ga držal na kratek klanec, se je ta razdalja na letošnjem Touru povečala. Tudi na obeh posamičnih vožnjah na čas je dokazal, da je izpopolnil še to prvino in je najbolj vsestranski in vseterenski kolesar na svetu. Demonstrira moč narave. Ko je na zaključnem vzponu v švicarski Verbier po preračunih teoretikov dosegel mejo vzpenjanja 1862 višinskih metrov na uro, je trikratni zmagovalec Toura Greg Lemond v francoskem L'Equipe izzival s stavkom: "Kako je mogoče z vodo iz pipe doseči hitrost motorja." Ko je Contador zmagal še kronometer v Annecyu, je bil še bolj izzivalen: "Kot bi mercedesova limuzina zmagala na formuli ena. Nekaj je narobe. Zanimivo bi bilo videti, kaj je pod pokrovom."

Ko so novinarji na tiskovni konferenci navezali vprašanje na temo o matematičnih izračunih fizičnih sposobnosti - teoretično bi imel Contador porabo kisika 99 mililitrov na kilogram (po enih testiranjih naj bi res imel 92, vse čez 80 pa je že zelo veliko), - je odgovoril le: "Otra pregunta - naslednje vprašanje." Ko je velika trojica Contador, Schleck in Armstrong legendarni klanec na Ventoux (21,6 km, 1617 metrov višinske razlike) prevozila v 57 minutah in 39 sekundah, v močnem nasprotnem vetru, doslej pa je kot uradni veljal rekord Baska Ibana Maya (55:51) s kronometra na dirki Dauphine Libere, se ni oglasil nihče več. Dejstvo je, da ima Contador enega najboljših koeficientov med močjo in težo, kar je pri vzponih ključnega pomena. Da zmaguje kronometer, mora biti dober tudi v absolutni moči in aerodinamiki vožnje.

Contador je sam priznal, da mu je bilo najtežje - v hotelu. "Naporno je bilo predvsem psihično, zmago sem si zaslužil dvojno. Z Lancem v ekipi je bilo zapleteno. Posebno zame, ker so bili elementi ekipe proti meni. Bilo je mnogo bolj zapleteno, kot se je videlo na televiziji," je šele na koncu upal zelo naglas priznati Alberto Contador. Menda naj bi mu na koncu od srca čestital le Portugalec Paulinho. Vmes je Lance že razkril, da ustanavlja svojo ekipo Radio Shack, Contador pa dal jasno vedeti, da njuni zgodbi nista več združljivi in da bo vozil v ekipi, ki mu bo nudila celotno podporo: "V ekipi je neobičajno vzdušje in je težko delati, če imata dva tipa iste želje. Bil sem pripravljen na to, delal sem na tem in to se mi je poplačalo." Že lani po zmagi na domači Vuelti je ob napovedani vrnitvi Armstronga dejal, da želi na Tour in zmagati ne glede na njega. In tedaj je še dejal, da spoštuje njegove uspehe in še posebej življenjsko zgodbo, ki je bila tudi njemu inspiracija ob vrnitvi po poškodbi, sedaj pa ni več njegov idol. Prav to kaže na izredno psihično trdnost, ki bi pristrigla peruti marsikomu, a Con(ta)dorju ne.

Za vsemi temi zgodbami o rivalstvu egov in povsem različnih karakterjev je treba priznati, da je bil Contador najboljši na cesti prav tam in takrat, kjer je bilo treba, pa če je bilo to celotni ekipi in Armstrongu všeč ali ne. Prav zaradi njegove napadalnosti je sam v Pirenejih zagotovo nenačrtno preprečil Armstrongu, da bi oblekel rumeno majico. Vseeno je prav Bruyneelova zasluga, da je znal deloma ukrotiti strasti v ekipi in žrtvovati zaradi tega tudi nenastop Janija Brajkoviča. Bruyneel je sam dejal, da "El Pistolero" nasvete sliši bolj slabo ali jih sploh ne "razume", a bo naredil vse, da zmaga. Od leta 1999, ko je Lance začel svoj pohod, je z ekipami pobral kar devet velikih zmag na Tour de France.

Po lestvici kolesarjev vseh časov počasi leze proti vrhu. Ko je lani jeseni z zmago na Vuelti v vsega 14 mesecih naredil velikega trojčka zmag na Touru, Giru in Vuelti, kar je je pred njim uspelo le četverici (Anquentil, Gimondi, Merckx, Hinault), se je vpisal med legende. Še vedno pa sta iskrenost in skromnost tisti, ki krasita Alberta, pravita oče Francesco in mama Francesca Contador Velasco. In Alberta je na svet prinesel - kakšno naključje - sv. Miklavž, 6. decembra 1983. Sedaj je prav ta fant za zmago Astani prinesel večino od 697.050 evrov nagrad, katerih večino bodo po nepisanem pravilu dobili vsi ostali razen njega.