Slovensko vodstvo je veliko pričakovalo od letošnje mladinske evropske prvakinje Tjaše Oder, ki je imela 10. prijavljeni čas, a se je na tekmi izkazalo, da favoritinje med sezono še niso izstrelile vseh nabojev, v bazenu Foro Italico pa so že v predtekmovanju pokazale, da so tudi za SP 2009 dobro pripravljene. Odrova tudi v primeru državnega rekorda ni imela pravih možnosti, da se zavihti višje od 12. ali 13. mesta.

Komaj 15-letna plavalka je pokazala še en dober nastop, dosegla tretji izid v sezoni, vendar sta s trenerjem že pred skokom v bazen opozarjala, da je plavalka Fužinarja svoj vrh imela na mladinskem evropskem prvenstvu v Pragi, kjer je osvojila dve medalji. V Rim je prišla bolj za nagrado, predvsem pa, da si nabere izkušnje za naprej. Za nameček se je prav v Rimu še nekoliko prehladila. ''Kot sem rekla, sem sem prišla po izkušnje in upam, da bom na prvenstvu čez dve leti lahko pokazala svoje in se uvrstila tudi v finale. Danes je bilo zelo težko, imela sem tudi veliko tremo, ko pa so mi tekmice ušle, sem tudi malo popustila,'' je povedala morda najobetavnejša slovenska plavalka v tem trenutku. V isti disciplini je nastopila tudi Radovljičanka Teja Zupan, boljša daljinska plavalka, in s 17:09,79 zasedla 29. mesto.

Solidno tudi Maja Sovinek

Dobro je svojo nalogo v uvodnem torkovem nastopu opravila Maja Sovinek, ki je na 100 hrbtno z 1:03,66 osvojila 48. mesto med skoraj 120 tekmovalkami, a je bila od polfinala še vedno oddaljena slabe tri sekunde, zato pa je za dobrih šest desetink popravila osebni rekord. ''Nad izidom sem tudi sama presenečena. Spet me boli hrbet, zaradi katerega sicer hodim na terapijo, a prav zaradi bolečin sem naredila slabši skok na startur. Na 50 metrov upam, da mi bo to uspelo bolje, saj tam ne bo nobenih kalkulacij,'' je povedala Sovinkova. Zelo blizu je bil osebnemu rekordu v isti disciplini tudi Radovljičan Robi Žbogar s 57,45. Do osebnega rekorda sta mu manjkali slabi dve desetini.

Slabše sta se odrezali plavalki prsnega sloga. Nina Sovinek je bila z 1:10,66 oseminštirideseta. Z dosežkom 1:11,53 in 53. mestom pa je bila razočarana tudi Tanja Šmid.

V torek v bazen Isakovićeva

Zelo pomemben dan je pred Slovenci v sredo, ko bodo nastopili Emil Tahirovič in Matjaž Markič na 50 m prsno, Sara Isaković na 200 m prosto ter Jan Karel Petrič na 800 prosto. Vsaj prva omenjena trojica si želi, da bi vsaj v torek v bazen skočili dvakrat, želja je tudi finale v sredo.