Tekmovalci so se na dirkališču v Donington Parku bojevali ne le s tekmeci, temveč tudi s tipičnim otoškim vremenom. Dež je dodobra pomešal štrene mnogim motociklistom, tako da je organizatorjem dirko v najšibkejšem razredu uspelo izpeljati le s petimi prevoženimi krogi, mnogi vozniki v vseh treh razredih pa so tekmovanje končali s padcem ob stezi.

To se je zgodilo tudi obema letos najboljšima dirkačema v elitnem razredu, Italijanu Valentinu Rossiju in njegovemu moštvenemu tovarišu pri Yamahi, Špancu Jorgeju Lorenzu. Tako prvi kot drugi sta s steze zdrsela, potem ko sta se nahajala v vodstvu. Lorenzu se je to zgodilo v 22. krogu, nakar je vodstvo prevzel Rossi in ko je že kazalo, da bo brez težav prišel do nove zmage, sta ga trenutek nepazljivosti in smola stala ne le zmage, ampak tudi uvrstitve na stopničke. Italijan je namreč za razliko od Lorenza dirko nadaljeval in se prebil celo do petega mesta, potem ko so ga prehiteli že številni tekmovalci.

Takšen razplet je bila voda na mlin 23-letnemu Doviziosu, ki je bil v takšnih razmerah na stezi v Doningtonu najboljši že leta 2007, ko je sicer vozil še v četrtlitrskem razredu. »Takšne razmere so mi znane in lahko rečem, da se dobro znajdem v njih. Takratno in tokratno zmago pa vseeno težko primerjam, saj sem včeraj vendarle zmagal v najvišjem razredu. Sem pa prvega mesta izjemno vesel, še posebej, ker začetek sezone ni bil ravno uspešen,« je po dirki dejal mladi Italijan Andrea Dovizioso, medtem ko je precej starejši drugouvrščeni Colin Edwards nekoliko v šali dodal: »Prestar sem za takšno 'sranje'. Seveda se samo hecam, dirka se je zame končala zelo dobro. Morda bi lahko naskakoval tudi prvo mesto, a sem imel v hladnem vremenu težave z ogretostjo platišč.«

Presenetljiv razplet pa ni pomešal štren vodilnim v skupnem seštevku. Rossi je pravzaprav še nekoliko povečal vodstvo pred Lorenzom. Italijan ima namreč po desetih preizkušnjah letošnjega svetovnega prvenstva 187 točk, Lorenzo je ostal pri 162, 12 manj pa jih ima tretji, Avstralec Casey Stoner, ki je dirko končal šele na 14. mestu.