Od Slovencev je bil prvi na vrsti Ilirijan Jernej Godec, ki je že dopoldan s 23,20 za dobri dve desetinki izboljšal slovenski rekord. Popoldan je plaval šest stotink slabše, se uvrstil na 12. mesto, že dopoldan pa je pravilno napovedal, da bo za finale zadostoval izid 23,1 in res so se ure pri osmouvrščenem Dancu Jakobu Schiottu Andkjaeru ustavile pri dosežku 23,14.

''Tudi ta izid ni slab. V vodi sem imel celo občutek, da sem nekaj hitrejši kot zjutraj, a sem se očitno uštel,'' je začel Godec, ki se je že po beograjskem zlatu zavedal, da je na pragu svojega prvega svetovnega finala. Za to mu je tokrat zmanjkal kanček sreče, obenem pa je tudi sam napravil nekaj napak. ''Mislim, da sem prezgodaj prišel iz vode, nato naredil slabe prve zavesljaje, malo porušil ritem, na koncu pa me je tudi malo pobiralo, saj se očitno med jutranjim in popoldanskim delom nisem povsem spočil,'' je povedal 23-letni Ljubljančan in pri tem seveda mislil na napake, ki jih s prostim očesom sploh ni moč zaznati. Godca na SP čaka še nastop na 50 prosto.

Pred SP želje po finalu prav tako ni skrival Ravenčan Damir Dugonjič, ki je na 50 m prsno kar dvakrat popravil slovenski rekord. Popoldan je bil z 59,66 še dve desetinki hitrejši kot zjutraj in skupaj lasten rekord iz Pekinga popravil za debelih šest desetink, kljub vsemu pa najboljšo osmerico zgrešil za šest stotink. ''Škoda ... Ta finale sem si res želel in danes sem imel lepo priložnost, saj sem mislil, da bo treba za finale plavati še kakšno desetinko hitreje. A šport je pač tak, da se vedno vse ne izide po željah. Očitno tudi te kopalke niso tako čudežno hitre, kot sem mislil in prav vesel sem, da se bomo prihodnje leto vrnili na normalen material,'' je bil nad nastopom razočaran letošnji prvak in rekorder NCAA na 100 prsno.

Prave priložnosti za popravni izpit Dugonjič na SP ne bo imel, saj se mu je na 50 prsno izmuznila slovenska norma in tam bosta slovenske barve branila Emil Tahirovič in Matjaž Markič: ''Plavam še štafeto, a tam ne vem kakšnih pričakovanj nimamo, morda lahko dosežemo nov rekord. Na 50 prsno pa mi je malce žal, da me ni zraven, a morda sta Matjaž in Emil tudi realno hitrejša od mene in seveda bom navijal zanju.''

V ponedeljek bodo slovenske barve branili Maja Sovinek in Robi Žbogar na 100 hrbtno, Nina Sovinek in Tanja Šmid na 100 prsno ter novopečena mladinska evropska prvakinja Tjaša Oder in Teja Zupan na 1500 m prosto.