Najboljša izida sezone sta postavili Američanka Lashinda Demus v teku na 400 m ovire (53,65) in Etiopijka Tirunesh Dibaba na 5000 m (14:33,65). Naide Gomes iz Portugalske je v skoku v daljino izenačila drugi izid sezone na svetu (6,99 m) in ugnala svetovno prvakinjo Tatjano Lebedjevo, ki je bila druga s 6,90 m. Američan Tyson Gay je na 200 m za 42 stotink zaostal za svojim najboljšim dosežkom sezone na svetu (19,58). Kljub temu je premočno zmagal, saj je imel veliko prednost in se v zadnjih 30 metrih ni več naprezal. Njegov rojak Wallace Spearmon je v cilj prišel 35 stotink za njim (20,35), tretji pa je bil Irec Paul Hession (20,40). Trikratni olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder, Jamajčan Usain Bolt, ki z letošnjim najboljšim časom na 100 m (19,59) za stotinko zaostaja za Gayjem, je v petek zmagal v teku na 100 m in ni nastopil na dvakrat daljši razdalji. Oba super zvezdnika se bosta prvič v sezoni med seboj pomerila na svetovnem prvenstvu avgusta v Berlinu.

Po petkovem porazu olimpijske zmagovalke, svetovne prvakinje in svetovne rekorderke Jelene Isinbajeve, ki je izgubila po 18 zaporednih zmagah v skoku s palico, je dan pozneje klonila tudi druga Rusinja. Lebedjevo je za devet centimetrov ugnala Gomesova ter za sedem centimetrov zaostala za izidom sezone. Tega je že 24. maja v Belemu dosegla Američanka Brittney Reese, ki je edina letos presegla sedem metrov (7,06 m).

Dibaba, dvakratna olimpijska zmagovalka, je tekla šele drugič v sezoni na prostem in po porazu v New Yorku pred dvema mesecema ponovno dokazala, da bo glavna favoritinja na SP na obeh najdaljših tekaških preizkušnjah. V britanski prestolnici je bila druga njena rojakinja Sentayehu Ejigu (14:40,00). Na 400 m ovire so Američani dosegli trojno zmago, najhitrejši je bil Kerron Clement (48,85). Tudi v ženski konkurenci je v tej disciplini zmaga odšla v ZDA, saj je Demusova (53,65) za devet desetink ugnala vso konkurenco na čelu z rojakinjo in olimpijsko zmagovalko Melaine Walker (54,55) in je edina letos, ki je tekla pod 54 sekundami.

V skoku s palico ni bilo pričakovanega dvoboja med avstralskim olimpijskim zmagovalcem Stevom Hookerjem in svetovnim prvakom Bradom Walkerjem iz ZDA, ker je slednji že na svoji začetni višini 5,55 m trikrat podrl letvico in ostal brez rezultata. Jamajčan Usain Bolt, trikratni olimpijski zmagovalec, je skupaj z rojakoma Yohanom Blakeom in Mariom Forsytheom ter Danielom Baileyjem iz Antigve in Barbude v štafeti 4 X 100 m za ekipo Racers Track Club iz Kingstona dosegel četrti najhitrejši čas v zgodovini (37,46).