Štiriindvajsetletni Hamilton je na Madžarskem prekinil niz brez zmage (ta je trajal od lanske VN Kitajske), vzrok za to pa tiči v skoraj popolnem dirkanju branilca naslova. Britanec pa je pred dirko pričakoval vse prej kot zmago. Začel je šele na četrtem startnem mestu, ob tem pa ni imel niti pravega zaupanja v avtomobil.

''Zmage vsekakor nisem pričakoval, saj sem menil, da je naš dirkalnik za kaj takega trenutno premalo močan,'' je dejal Hamilton po svoji deseti zmagi v karieri.

Sicer pa je bil dramatičen že prvi zavoj, v katerem so se z dirkalniki dotaknili Hamilton, Nemec Sebastian Vettel in Raikkönen. Nemški dirkač je moral pozneje zaradi posledic trka odstopiti, na Finca pa je pošteno bentil. ''Ničesar ne vem o tem. Trka sploh nisem čutil, zdaj prvič slišim, da naj bi trčil,'' je po dirki dejal Raikkönen, ki mu je uspel zelo dober start, saj se je prebil v ospredje s sedmega startnega mesta.

V petem krogu je Hamilton prvič napadel, prehitel Webbra in se povzpel na drugo mesto, za vodilnim Špancem Fernandom Alonsom. Toda ta ni dolgo ostal v ospredju, saj je moral zaradi težav z gumami najprej v bokse, nato pa odstopiti. Hamilton se je tako prvič letos znašel v vodstvu, novi dramatični trenutki pa so nastopili v 19. krogu, ko sta v boksih skorajda trčila Raikkönen (opozorili so ga, da ga po dirki čaka preiskava zaradi agresivne dirke v prvem krogu) in Webber, ki je imel težave pri dolivanju goriva.

V ospredju je Hamilton brez pretresov nadzoroval dirko in boj za preostale točke prepustil tekmecem. ''Neverjetno! Po dolgem času spet na stopničkah! Zelo sem ponosen na ekipo, na vse, ki so trdo delali. Nikoli ne popustimo in prav na to sem najbolj ponosen. Avtomobil je bil fantastičen, zato sem lahko vozil izjemno hitro,'' je dejal Hamilton, ki se je spomnil tudi nesrečnega Ferrarijevega voznika Felipeja Masse, ki jo je skupil v sobotnih kvalifikacijah in že prestal operacijo.

Na koncu je Hamilton Raikkönena prehitel za 11,5 sekunde, tretji je bil Webber, četrti Nemec Nico Rosberg, peti Finec Heikki Kovalainen, šesti Nemec Timo Glock, šele sedmi pa je bil vodilni v skupni razvrstitvi, Britanec Jenson Button: ''Ne vem, kaj je narobe z našim dirkalnikom. Druga moštva so napredovala, naš avtomobil pa ni več takšen, kot je bil še pred nekaj dirkami. Preprosto ne teče tako, kot je na začetku sezone.''

Button ima v skupnem seštevku 70 točk, drugi je Webber z 51,5 točke, tretji pa Nemec Sebastian Vettel (47). Zdaj imajo moštva tri tedne dopusta, nato pa se bodo začela pripravljati na novo dirko, ki bo šele 23. avgusta, in sicer v Valencii za VN Evrope.