V soboto bo na mitingu nastopila tudi slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej.

V finalu na 100 m se v močnem protivetru (-0,7 m/s) nihče razen Bolta ni niti približal desetim sekundam; drugi je bil Jamajčan Yohan Blake (10,11). Nekdanji jamajški svetovni rekorder Asafa Powell, ki je na tem mitingu prejšnja tri leta zmagal, je bil šele šesti (10,26). Bolt se tokrat ni srečal s trikratnim svetovnim prvakom Američanom Tysonom Gayem, letos najhitrejšim šprinterjem. Slednji bo v soboto, drugi dan mitinga, nastopil na 200 m, kjer pa na startni listi ne bo Bolta. Oba superzvezdnika se bosta tako prvič v sezoni med seboj pomerila na svetovnem prvenstvu avgusta v Berlinu.

Bolt je bil v drugi kvalifikacijski skupini šele drugi z zanj skromnim časom (10,31), pred njim pa je bil Daniel Bailey iz Antigve in Barbude (10,26). Skupno je v predteku Bolt dosegel peti čas; v prvi skupini so bili hitrejši njegov partner na treningih Blake (10,18), Američan Ivory Williams (10,18) in Powell (10,19). Časi so bili slabši, ker je tudi v kvalifikacijah pihal močan veter v prsi, v prvi skupini -1,5 m/s, v 'Boltovi' pa -2,9 m/s.

Bolta in Powlla pa je čakalo tudi pravo 'obstreljevanje' z vprašanji, kaj menita o najnovejši dopinški aferi; v njuni domovini so mediji objavili, da je bilo pet jamajških šprinterjev, od tega ena atletinja, pozitivnih na dopinškem testu med državnim prvenstvom konec prejšnjega meseca, kar je potrdila tudi Mednarodna atletska zveza. "O tem so me po telefonu obvestili prijatelji. Nisem zaskrbljen," je bil kratek Bolt, nič bolj zgovoren pa ni bil Powell: "Razočaran sem, vendar kaj hočemo, takšno je življenje. Sam bom ostal na svoji poti in ostal čist."

Rogowska, ki je tako kot Isinbajeva preskočila 4,68 m, je to višino zmogla drugič, Rusinja pa tretjič. Isinbajeva letos še ni preskočila petih metrov, njenih 4,85 m pa je kljub temu najboljši izid sezone. Pred štirimi leti je prav na Crystal Palaceu v Londonu prvič v sezoni preskočila pet metrov, na tem mitingu je šestkrat zapored zmagala in trikrat postavljala svetovne rekorde; rekordov ima v svoji zbirki sicer 26. V zadnjem obdobju je osvojila devet zaporednih naslovov na največjih tekmovanjih: OI ter SP in EP na prostem... "Se zgodi. Danes nisem bila v formi. Pred nastopom na SP pa sem kljub temu zelo samozavestna, saj me čakajo trije tedni počitka. Prav to pa trenutno najbolj potrebujem," je pojasnila 27-letna Isinbajeva, ki je pred tem zadnji poraz utrpela 21. februarja leta 2008 v dvorani v Bydgoszczu na Poljskem. Tedaj je klonila prvič po štirih letih in bila druga (4,61 m) za rojakinjo in nekdanjo svetovno rekorderko Svetlano Feofanovo (4,71 m).

Moško suvanje krogle je postreglo s prvovrstno konkurenco, na SP v malem pa so kar štirje tekmovalci presegli 21 m. Olimpijski zmagovalec Tomasz Majewski iz Poljske je bil tretji (21,43 m), za Američanoma Christianom Cantwellom, ki je z 21,82 m ponovil drugi izid sezone na svetu, in Reesejem Hoffo (21,55 m); slednji je letos kroglo sunil najdlje (21,89 m). Sledili so Američan Adam Nelson (21,07 m), Nemec Ralf Bartels (20,91 m) in še četrti predstavnik ZDA Daniel Taylor (20,76 m).

Hrvaška zvezdnica Blanka Vlašič je v okrnjeni konkurenci premočno zmagala v skoku v višino, vendar je znova preskočila 2,02 m, druga pa je bila Španko Ruth Beita (1,92 m). Tudi kubanski svetovni rekorder Dayron Robles na 110 m ovire ni dovolil presenečenja, vendar je s 13,29 sekunde le za dve stotinki ugnal Ryana Brathwaiteja iz Bahamov (13,31); rojakinja slednjega Debbie Ferguson-McKenzie pa je na 200 m upravičila vlogo favoritinje (23,11).