"Komaj čakam, da bom znova stopila na tekmovališča. Komaj čakam, da se znova postavim na start in potem tečem. Psihično pa sem dovolj močna in me tekme ni strah. Po dveh letih tekmovalnega premora pa težko rečem, kako sem pripravljena in kakšen bo čas. Pripravljena sem sicer dobro, vendar pa težko ocenim, kako, ker nisem imela kontrolnih tekem, le s hitrimi treningi pa to ni mogoče natančno določiti. Rezultatskega cilja si nisem postavila, tekmovalni pa so usmerjeni v dvoranske tekme prihodnje leto, saj so mi te vedno 'ležale'. Potem pa v letu 2010 načrtujem nadaljevanje tudi v sezoni na prostem. Zdaj je premalo časa, da bi se ustrezno pripravila na svetovno prvenstvo avgusta v Berlinu, septembra pa bi že lahko tekla tudi soliden čas," je dejala Čeplakova, rojena 12. septembra 1976, ki po ločitvi privatno živi z novim partnerjem atletom Andrejem Batageljem.

Z Mednarodne atletske zveze (IAAF) so danes sporočili, da so bile vse štiri nenapovedane dopinške kontrole, ki jih je atletinja opravila v zadnjih mesecih, negativne, zato lahko tekmuje. Tudi Protiodopinška komisija Atletske zveze Slovenije (AZS) je ugotovila, da bodo s soboto, 25. julija, izpolnjeni vsi pogoji za vrnitev Jolande Čeplak na tekmovališča.

Čeplakova je ena najuspešnejših slovenskih športnic doslej, članska odličja na velikih tekmovanjih pa je osvajala v teku na 800 m. Bronasta je bila leta 2004 na olimpijskih igrah v Atenah. Leta 2002 je ob zlatu na EP na prostem v Münchnu osvojila prvo mesto tudi na dvoranskem EP na Dunaju, kjer je 3. marca s časom 1:55,82 postavila tudi svetovni dvoranski rekord. Na dvoranskem EP je 4. marca 2007 v angleškem Birminghamu osvojila bronasto odličje v teku na 800 m. V Budimpešti je bila 7. marca 2004 srebrna na dvoranskem EP. Prvi večji odmevni mednarodni članski rezultat je dosegla leta 2000, ko je bila četrta na dvoranskem EP v belgijskem Gentu. To mesto na na dvoranskem SP zasedla tudi leta 2003 v Birminghamu, na dvoranskem SP leta 2001 v Lizboni pa je bila šesta.

Čeplakova je pred suspenzom zadnjič nastopila v italijanskem Lignanu 15. julija 2007, ko je v teku na 800 m zmagala z 1:59,86. Pozitiven je bil dopinški test 18. junija leta 2007, v vzorcu A pa so odkrili krvni doping eritropoetin (EPO). Test je bil izpeljan kot del programa tarčnega testiranja IAAF izven tekmovanj. Disciplinski senat AZS je 26. marca 2008 po več kot sedemurnem razpravi potrdil, da je bila Jolanda Čeplak pozitivna na dopinškem testu in je zato dobila dvoletno prepoved nastopanja z začetkom kazni 25. julija 2007, ko je bil znan izid testa B. Po tem je bil 18. decembra 2007 oblikovan disciplinski senat AZS pod vodstvom Slavka Černeta, ki je obravnaval primer in atletinji 27. marca letos izrekel dveletno prepoved nastopanja z začetkom kazni 25. julija 2007, ko je bila objavljena analiza vzorca B. Glavni obremenilni dokaz za senat je bilo mnenje Hansa Heida, ki je bil kot pooblaščenec Čeplakove na odpiranju vzorca B, ter po tem zapisal, da je bil vzorec jasno pozitiven.

Dopinški primer Čeplakove je zelo buril duhove športne in tudi druge javnosti. Mnogi so še vedno prepričani, da je Velenjčanka po krivici dobila dveletno prepoved tekmovanj, delno je takega mnenja tudi doktor Vladka Čurin Šerbec. "Ne upam si trditi, da Čeplakova ni jemala nedovoljenih poživil, lahko pa potrdim, da je bilo v postopku kar nekaj napak. Sporen je predvsem presejalni test A, v katerem so uporabljali reagent, kateremu je rok uporabe pretekel. Tak pa se v laboratorijih ne sme uporabljati, saj je rezultat drugačen, pravzaprav rezultata sploh ne bi smelo biti. Če bi tak reagent v Sloveniji uporabljali, bi imeli hude težave. Rekli so mi, da so naročili novega, a ni pravočasno prišel. Lahko pa bi si ga sposodili. Sama sem kot študentka v Franciji dobila vse, kar sem hotela. Za potrdilni test so uporabili novo metodo, ki jo zaenkrat uporabljata le švicarski in francoski laboratorij, kar lahko pomeni, da bi bil test v drugem lahko negativen. Prav tako te metode, s katero so naredili tudi test B, še niso dostikrat uporabili, ni pa bila predstavljena niti v znanstvenem članku. Zanima me, koliko starih testov bi bilo negativnih, če bi uporabili to metodo," je 11. aprila leta 2008 dejala strokovnjakinja za biokemijo in imunologijo.