Leta 2005, ko je Tone Turnšek vodenje Pivovarne Laško predal Bošku Šrotu, je finančni dolg skupine le za petkrat presegal dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA), do konca minulega leta pa se je razmerje povzpelo na že več kot 7,7. Ob predpostavki nespremenjenega poslovanja bi tako skupina potrebovala že okoli deset let, da bi odplačala svoj finančni dolg. Poslabšanje finančnega stanja je v veliki meri posledica več kot 50-odstotne rasti finančnih obveznosti (od konca leta 2005 do konca leta 2008), medtem ko je bil lanskoletni EBITDA celo za dober milijon evrov nižji kot leta 2005.

Še slabše se je v minulem letu skupina odrezala pri čistem dobičku, ki je znašal vsega 3,9 milijona evrov, kar je skoraj 94 odstotkov manj kot leto prej. Tako nizkega čistega dobička kakor tudi EBITDA marže, čiste dobičkonosnosti prihodkov, kapitala in sredstev Skupina Pivovarna Laško ni zabeležila najmanj osem let.

Čeprav Pivovarna Laško (skupaj s svojimi odvisnimi družbami in Infondom Holdingom) lastniško obvladuje največjega slovenskega delodajalca, družbo Mercator, pa sama v zadnjih letih ni odpirala novih delovnih mest. Število zaposlenih v pivovarnah Laško in Union, Fructalu in Radenski se namreč zmanjšuje že najmanj pet let, v Delu pa od leta 2007, kar sovpada s časom, ko je lastniški nadzor nad družbo prevzela Pivovarna Laško. Konec leta 2005 je imela Skupina Pivovarna Laško 2058 zaposlenih, konec minulega leta pa (brez upoštevanja v vmesnem obdobju prevzetega Dela) le še 1620 oziroma petino manj.

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Skupine Pivovarna Laško si lahko ogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.