V teku na 100 m sta zmagala Ljubljančanka Pia Tajnikar (11,53) in domačin Gregor Kokalovič z osebnim rekordom (10,48), slednji pa je nato s prvim metom na 200 m z 20,88 postavil tudi najboljši slovenski izid sezone ter le za 13 stotink zgrešil normo (20,75) za nastop na svetovnem prvenstvu v Berlinu (od 15. do 23. avgusta). Tudi Tajnikarjeva je bila najboljša še na 200 m (23,51), kjer je ugnala Sabino Veit (Poljane Maribor, 23,56). Slovenski dvoboj v skoku s palico je ponovno pripadel državnemu rekorderju iz Brežic Juretu Rovanu (5,45 m), ki je premagal Andreja Poljanca (Krka, 5,40 m).

Kranjčan Rožle Prezelj je bil drugi v skoku v višino (2,24 m) za Bahamčanom Trevorjem Barryjem (2,28 m), Andrej Batagelj (Kladivar) pa je bil prvi v troskoku (15,80 m). V metu diska je bil najboljši Hrvat Martin Marič (60,05 m), domačin Igor Primc, ki je bil tudi eden od glavnih organizatorjev mitinga, pa je kljub 43 letom ponovno ugnal celotno slovensko konkurenco; slovenski rekorder je bil peti (52,57 m). Nina Kolarič iz Spuhlje pri Ptuju je predčasno zaradi poškodbe končala tekmovanje v skoku v daljino na drugem mestu (6,12 m), zmagala pa je Čehinja Denisa Rosolova (6,21 m).

"Zadnjih štirinajst dni treninge počasi 'spuščam', danes pa je bil moj cilj, da nastop opravim tehnično kar najboljše. To mi je kar dobro uspelo, presenetil pa me je izid, ki je zelo dober. Prepričan sem, da bo na SP v Berlinu še boljše, saj lahko nastop po tehnični plati še izboljšam, pa tudi spočit bom bolj. Čakata me še miting v Mariboru in prav tam tudi državno prvenstvo," je bil zadovoljen slovenski rekorder Vodovnik. Prepričljivo je ugnal Hrvata Nedžada Mulabegovića (19,55 m), Hamzo Alića iz Bosne in Hercegovine (19,32 m) in Američana Steva Manza (18,64 m).

Kozmus je na stadionu Portovald v dolenjski prestolnici na 20. mednarodnem mitingu, ki ga je pripravil Atletski klub Krka, opravil enega svojih zadnjih nastopov pred svetovnim prvenstvom avgusta v Berlinu, tako on kot njegov trener Vladimir Kevo pa sta bila zadovoljna. "Danes sem pričakoval met okrog 79 m. Pa nič zato, če mi to ni uspelo. Sem namreč sredi priprav na Bjelolasici, zato pa že na državnem prvenstvu pričakujem met okrog 80 m. Zdravje je sedaj tudi dobro, pravzaprav moram reči običajno, saj mi je zelo pomagal reprezentančni fizioterapevt Khalid Nasif. Do SP v Berlinu bom gotovo dobro pripravljen," je prepričan Kozmus, ki je za več kot meter in pol premagal Hrvata Andrasa Haklitsa (76,28 m).

Prezelj je z normo 2,27 m nastopil lani na OI v Pekingu in se uvrstilo v finale, norma za SP v Berlinu pa je postavljena centimeter višje in je Kranjčan še nima. Dvakrat je bil blizu 2,28 m, v prvem in tretjem poskusu, vendar pa se mu je norma kljub dobri formi tudi tokrat izmaknila. "Žal so na višini 2,24 m zamenjali stojala, nova so bila nestabilna, pa tudi drugače se je videlo z zaleta, kot prej. Škoda, sem v dobri formi in sem tudi dobro skakal, vendar pa se mi je norma znova izmuznila za las. Pozna pa se mi tudi, da sem na ekipnem evropskem pokalu v Bergnu poškodoval in dva tedna nisem mogel trenirati," je pojasnil Prezelj.

V šprintih sta se izkazala Tajnikarjeva in Kokalovič, ki je tretjo zmago dosegel v zadnji predaji slovenske štafete na 4 X 100 m ter s tem zaokrožil dvajseto obletnico mitingov v Novem mestu. Veitova je imela po univerzijadi v Beogradu težave z ovojnico mišice in je pred tekmo teden dni ni trenirala, težave z bicepsom pa je imela tudi Tajnikarjeva, ki pa je v Novem mestu osvojila dvojno šprintersko krono. Na 100 m je bila druga Hrvatica Maja Golub (11,57), sledili pa sta Slovenki Tina Murn (Triglav, 11,61) in Tina Jureš (Panvita, 11,69). Na dvakrat daljši razdalji je v razburljivem in izenačenem obračunu Tajnikarjeva odvzela zmago v zadnjem obdobju na tej razdalji najhitrejši Slovenki Veitovi, tretja pa je bila Jureševa (23,87). "Letos sem že imela nekaj kvalitetnih tekov, ki pa tehnično niso bili dovršeni. Takim sem se tokrat že približala, kar mi daje upanje za zaključek sezone," je bila vesela Tajnikarjeva, ki je normo za SP na 100 m dosegla lani, normo pa ima na 200 m pa ima tudi Veitova.

Kokalovič, ki je v tej sezoni izjemno napredoval, je na domačem stadionu kljub vetru v prsi prepričljivo, za 33 stotink, ugnal Hrvata Karla Stipčeviča (10,81), tretji je bil Bolgar Jordan Ilinov (10,89), četrti pa Boštjan Fridrih iz Slovenske Bistrice (10,97). Na dvakrat daljši razdalji je bil Kokalovič hitrejši od letos najhitrejšega teka slovenskega rekorderja Matica Osovnikarja ta teden na Kreti (20,95), dobil pa je slovenski dvoboj z Ljubljančanom Janom Žumrom (21,14).

"Zelo sem zadovoljen z današnjo predstavo pred domačimi gledalci, ki so mi bili v dodatno spodbudo. Posebej se pripravljam za DP v Mariboru in se zelo veselim dvoboja z Osovnikarjem. Če mi letos še ne uspe uvrstitev med potnike za SP, ne bo nič hudega, ker to ni bil moj cilj, se pa želim naslednje leto pomeriti na evropskem prvenstvu ter na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012," je napovedal Kokalovič.

Napet je bil obračun v skoku s palico, kjer je Rovan že drugič v treh tednih skušal izboljšati svoj državni rekord. Četudi je bil blizu uspeha na 5,62 m, pa mu to ni uspelo. "Čestitam Poljancu, danes je izjemno dobro nastopal. Prepričan sem, da bo zanimivo tudi na naslednjih tekmah v Mariboru. Z nastopom sem zelo zadovoljen, ker sem tehnično nastope opravil solidno, nisem pa bil dovolj svež po treh tekmah v tednu dni," je pojasnil Rovan.

Kolaričeva je opravila le tri serije v skoku v daljino. Po 6,16 in 6,06 m ter prestopu se je ponovno držala za levi gleženj in predčasno končala tekmovanje. Slovenska rekorderka (6,78 m), ki je bila četrta marca letos na dvoranskem evropskem prvenstvu v Torinu, ima po tem tekmovanju velike težave z gležnjem. Po tekmi je obiskala fizioterapevta Nasifa, upa pa, da bo do SP v Berlinu vendarle dobila pravo diagnozo in posledično pravilen način zdravljenja, ki bo odpravil bolečine. V metu kladiva je zmagala Američanka Loree Smith (66,93 m) pred Švedinjama Cecilio Nelsson (65,53) in Tracey Andersson (63,07), peta pa je bila najboljša Slovenka Ana Sušec (Kronos, 58,09).

Ženski skok s palico ni prinesel izida prek štirih metrov, saj je bila najboljša Slovenka Tina Šutej po seriji uspešnih mednarodnih nastopov zaradi prepotrebnega počitka tokrat med gledalci, zmagala pa je Avstrijka Daniela Hoellwarth (3,80 m) pred Slovenko Jernejo Writzl (Mass, 3,70 m). Poleg Kokaloviča je domačo zmago na 800 m pritekel tudi Boštjan Vimpolšek (1:55,24).