Skupaj je za prvenstvo prijavljenih 20 slovenskih plavalcev na čelu z olimpijsko podprvakinjo Saro Isakovič, ki bo skušala osvojiti novo odličje. Italijanska prestolnica se je na prvenstvo, tekmovalci bodo nastopili še v bazenskem plavanju in vaterpolu, temeljito pripravila. Pravzaprav je v mestu z okrog 3,5 milijona prebivalci na vsakem koraku čutiti, da gosti prvenstvo, na to opozarjajo zastave in plakati na vsakem koraku. Žabica Diva, uradna maskota tekmovanja, je prisotna v vsakem večjem križišču. Že pred tem so na prvenstvo opozarjali tudi na trgu pred slovitim kolosejem, kjer je digitalna ura odštevala čas do začetka tekmovanj.

Italija je vnovič dokazala, da se se zna ob ''calciu'' navdušiti tudi nad drugimi športnimi prireditvami, zato organizatorji tekmovanja računajo, da bodo tribune, ko bo nastopalo skupaj več kot 2500 tekmovalcev iz 185 držav, še kako polne. Mednarodna plavalna zveza je v sporočilu za javnost že zapisala, da računa na več kot 400.000 gledalcev na tribunah, četrtina med njimi naj bi prišla iz tujine.

Za vse obiskovalce so pripravili tudi številne spremljevalne dogodke, ki bodo po večini v tako imenovanem Village Roma 09, pred vhodom na bazen Foro Italico, kjer bodo nastopali plavalci. ''Trudimo se, da bi pripravili najboljše prvenstvo doslej. Tehnološko morda niti ne, a prepričan sem, da ima Rim poseben čar, ki ga drugje ni. Enako velja za naš objekt,'' je pa ob tem pravi predsednik organizacijskega odbora Giovanni Malago, ki je pohvalil dobro delo vseh svojih sodelavcev. Delno so Italijani svoj trud predstavili že na odprtju prvenstva, kjer je sodelovalo več kot 400 oseb, prireditev pa je organizatorje stala kar okrogla dva milijona evrov. Seveda imajo Italijani tudi bogate izkušnje s takšnimi tekmovanji, saj so SP v plavanju zadnjič gostili pred 15 leti.