Zelayeva stran je po zavrnitvi Ariasovega predloga s strani začasne vlade pod vodstvom Roberta Michelettija že sporočila, da so zanjo pogovori v okviru mediacije končani. Zelaya je novinarjem v Nikaragvi, kamor se je zatekel, potem ko ga je vojska pred tremi tedni izgnala iz domovine, tudi sporočil, da v Hondurasu organizirajo "notranji odpor, ki bo vodil v njegovo vrnitev v državo.

Predstavnik Michelettijeve delegacije v San Joseju Carlos Lopez je Ariasov predlog označil za povsem nesprejemljivega, še posebej zato, ker predvideva vrnitev Zelaye kot predsednika, in poudaril, da to pomeni "neposredno vmešavanje v zadeve Hondurasa", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ariasov predlog v sedmih točkah, ki ga je Zelayeva stran po Ariasovih besedah v celoti sprejela, namreč med drugim predvideva, da bi Zelaya do konca svojega mandata sedel na čelu vlade narodne enotnosti, oktobra pa bi potekale volitve. Poleg tega predlog predvideva splošno amnestijo za vse prestopke v povezavi z državno krizo.

Kljub vsemu je Arias obljubil nova prizadevanja za dosego dogovora in obe delegaciji pozval, da podaljšata pogajanja za nadaljnjih 72 ur. Obe strani je k premisleku o dosedanjem napredku in k "zavezanosti uspešnemu zaključku" pogovorov ob posredovanju Kostarike pozval tudi ameriški State Department, še piše AFP.

Kriza v Hondurasa traja že vse od državnega udara 28. junija, ko je vojska po naročilu ustavnega sodišča Zelayo pregnala iz države, ker je skušal organizirati referendum, s katerim bi spremenil ustavo, ki določa, da ima lahko predsednik le en štiriletni mandat.