Družbi, ki je prek podjetij Cegrad in Derma v večinski, 58,3-odstotni lasti menedžerjev, se je lani čisti dobiček kljub več kot 12-odstotni rasti čistih prihodkov od prodaje zmanjšal za polovico. Po podatkih, ki so nam jih posredovali, so lani ustvarili "le" 1,12 milijona evrov čistega dobička, medtem ko je leto prej ta znašal 2,3 milijona evrov. K temu so prispevali predvsem višji finančni odhodki, ki so narasli z 1,6 milijona evrov na 2,6 milijona evrov, za več kot 12 odstotkov pa so bili višji poslovni odhodki.

"Seveda je kriza prizadela tudi naše podjetje in pred tem si ne smemo zatiskati oči," so pojasnili v družbi. Realizacija in naročila so bila tako v prvi polovici letošnjega leta za petino nižja kot v enakem obdobju lani, na to pa so vplivali zmanjšan obseg poslov in dokaj neugodni zimski meseci. Posledično za letos načrtujejo le 86,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 17 odstotkov manj kot lani, in od 500.000 evrov do enega milijona evrov čistega dobička.

Na krizo so se prilagodili z zmanjšanjem stroškov poslovanja, vendar, kot so pojasnili, ne z odpuščanjem redno zaposlenih. Niti o skrajšanju delavnega časa ne razmišljajo, saj ga prilagajajo tehnološkim postopkom in vremenskim razmeram. CM Celje tako zaposluje 430 ljudi, celotna skupina pa okoli 1000 ljudi.

Na omenjeni skupščini so delničarji upravni odbor, ki ga vodi Marjan Vengust, pooblastili za nakup lastnih delnic, pri čemer najvišja nakupna cena ne sme presegati 50 odstotkov nad knjigovodsko vrednostjo delnice. Delnice se lahko namenijo za izplačilo nagrad upravnemu odboru, ta pa je dobil pooblastilo, da lahko lastne delnice umakne brez nadaljnjega sklepanja o zmanjšanju osnovnega kapitala.

Spomnimo, da so se lani trije največji lastniki, torej poleg Cegrada in Derme še Etol, ki ima v lasti 6,3 odstotka delnic, dogovorili o skupnem upravljanju družbe. Določili so pravice ob morebitnem izstopu katere izmed njih iz ciljne družbe, kar pomeni, da če bi Etol želel izstopiti, bosta imela preostala dva lastnika predkupno pravico do teh delnic.