Rossi si je v soboto zagotovil prvo štartno mesto v deževnih kvalifikacijah, drugi pa je bil Lorenzo. Med njima se je nato na deveti tekmi, med katero je po dežju na koncu posijalo sonce, razvil ogorčen boj za zmago, skozi večji del tekme sta bila v razmaku enega motocikla. Španec je šest krogov pred koncem prehitel Italijana, ki je bil tri kroge pozneje znova na čelu. Rossi je v predzadnjem krogu v ciljni ravnini napravil napako in zapeljal z idealne smeri, kar je izkoristil Lorenzo in se znova zavihtel na prvo mesto, ki pa ga ni obdržal do konca.

Doktor Rossi se je z izjemnim manevrom prav v zadnjih sekundah in v zadnjem zavoju znova dokopal do zmage, četrte letos in 101. v karieri. Lorenzo je zaostal pičle 0,099 sekunde. Sledil je Pedrosa (+ 2,899), ki je že nekaj krogov pred tem po napaki Avstralca Caseyja Stonerja (Ducati) dobil dvoboj za tretje mesto. Stoner je s četrtim mestom (+ 10,226) ostal trdno tretji v skupnem seštevku prvenstva, za Rossijem in Lorenzom.

"Vedno se je težko boriti z Lorenzom. V zadnjih krogih sem poskušal veliko stvari, da bi se prebil v vodstvo, na koncu pa mi je to tudi uspelo. Na tej progi je sicer zelo težko prehitevati. Na ključnih odsekih pa sem bil dovolj hiter, da sem dosegel pomembno zmago v prvenstvu," je po nastopu povedal Rossi, ki ima že 159 uvrstitev na zmagovalni oder. S tem dosežkom se je na večni lestvici izenačil z Giacomom Agostinijem.

Dirko v četrtlitrskem razredu so morali zaradi dežja prestaviti za pol ure, skrajšali pa so jo na 19 krogov. Prvotno jih je bilo na programu 29. Za Simoncellijem sta se zvrstila Španca Alex Debon in Alvaro Bautista (oba Aprilia). V skupnem seštevku vodi Japonec Hiroši Aojama (Honda), ki je bil tokrat četrti.

V najšibkejšem razredu (do 125 ccm) so izpeljali vseh predvidenih 27 krogov. Za Simonom so bili tudi na naslednjih štirih mestih njegovi rojaki: drugi je bil Sergio Gadea (Aprilia), tretji pa Joan Olive (Derbi). Simon ima po drugi zmagi v letošnji sezoni ter tretji v karieri sedaj 129 točk ter je še povečal vodstvo v točkovanju za SP pred drugouvrščenim Gadeo (104).

Finski motociklist Jarno Saarinen, svetovni prvak leta 1972 v kategoriji do 250 ccm ter podprvak tega leta do 350 ccm, je pred dirko dobil posmrtno priznanje za njegove dosežke. Tragično je v 27-letu starosti preminil 20. julija 1973 v Monzi. Priznanje za 15 zmag in 32 zmagovalnih stopničk na VN ter za "njegov velik vpliv na tehniko moderne vožnje" so izročili njegovima bratoma Jariju in Jarku ter njegovi vdovi Soili Karme.