V Almereju čudeža ni bilo. Nizozemke, favoritinje ne samo na tekmi s Slovenijo, ampak na turnirju nasploh, so prišle do zmage, a težje, kot so pričakovale. Slovenke so jih morale pošteno razjeziti, da so pokazale vse svoje znanje in zaigrale tako, kot se za reprezentanco evropskega vrha spodobi. Izbranke Tilna Kozamernika – selektor je koristil usluge devetih igralk (Marina Cvetanovič in Potokarjeva sta bili na igrišču le nekaj trenutkov) – so igrale dobro, na trenutke celo odlično, a kakovost je bila vendarle na strani gostiteljic.

»S Slovenijo ne bi smeli imeti težav,« je bil pred začetkom turnirja prepričan domači trener Lodewijk Severein. Njegovo razmišljanje je dajalo upanje, da bodo gostiteljice tekmice podcenjevale. Tako se je, sodeč po začetku, tudi zgodilo. Izbranke Kozamernika so začele odločno, prišle do vodstva s 4:1, prednost pa so držale vse do izida 15:14. Izid 18:17 je še napovedoval izenačeno končnico, toda gostiteljice so prestavile v višjo prestavo in z bloki ter servisi prišle do vodstva.

Z dobro igro so tudi nadaljevale. V drugem nizu so ves čas vodile, največ 9:5, toda gostje se niso predajale. Vztrajno so jih lovile, na 12. točki pa tudi ujele in prelisičile. To je Nizozemke spodbudilo, da zaigrajo bolj motivirano, kar se je poznalo pri poteku tretjega in četrtega niza.