Etiopijec Kenenisa Bekele na 3000 m (7:28,64), Jamajčanka Kerron Stewart na 100 (10,99), Rusinja Jelena Isinbajeva v skoku s palico (4,56 m) in Američanka Sanya Richards na 400 m z drugim izidom sezone 49,34, so ostali v igri za največji delež milijonske zlate dolarske nagrade.

Richardsova je na Stade de France z izjemnim finišem za več kot sekundo ponovno povsem dotolkla konkurenco in tekla počasneje le od svojega nastopa na zlati ligi v Oslu (49,23). Dvaindvajsetletnica je še sedemintridesetič tekla pod 50 sekundami ter s tem na prvem mestu večne lestvice prehitela Nemko Marito Koch. Američanka si je s tem kot prva zagotovila nadaljnji boj za 'jackpot'. Kot drugemu je to uspelo Bekeleju. Olimpijski zmagovalec in svetovni rekorder na 5000 in 10.000 m, je imel na startu zelo močnega tekmeca. Vendar pa Kenijec Bernard Lagat, svetovni prvak iz Osake na 1500 in 5000 m, ki nastopa za ZDA, ni zdržal močnega ritma. Bekele si je že kmalu pritekel 25 metrov prednosti, nato pa zadnje tri kroge neprestano pogledoval nazaj, da bi videl, kako napreduje Lagat, ki pa ga ni mogel ogroziti. Nato tudi Stewartova ni dovolila presenečenja in je vodila praktično od starta do cilja ter za 16 stotink ugnala vso konkurenco.

Prav med ženskim tekom na 100 m je začelo deževati, zato se na drugi strani stadiona Isinbajeva prav tako ni mogla potegovati za rekordne višine, ker bi tvegala poškodbo. Temperatura se je obenem spustila pod 18 stopinj Celzija, ko so bili na startu tekači na najkrajši stadionski tekaški razdalji. Bolt je zamudil na startu, vendar je v drugem delu tekel izvrstno in zaostal le za časom, ki ga je njegov veliki tekmec in trikratni svetovni prvak Tyson Gay iz ZDA dosegel pred tednom dni na zlati ligi v Rimu (9,77). Poleg Bolta, ki je za desetinko zgrešil svoj svetovni rekord, sta pod desetimi sekundami tekla še Daniel Bailey z državnim rekordom Antigve in Barbude (9,91) ter še drugi Jamajčan Yohan Blake (9,93), 19-letni Boltov partner na treningih.

Svetovni prvak Američan Jeremy Wariner, nekdanji olimpijski zmagovalec (Atene 2004) se na 400 m, prvi končni odločitvi mitinga, ni spustil pod mejo 45 sekund (45,28), do zmage pa je prišel z zanj značilnim izvrstnim tekom v zaključku, ko je ugnal konkurenco na čelu z Bahamčanom Christopherjem Brownom (45,44). Kljub nekoliko slabšemu času je napovedal, da bo na SP v Berlinu poskušal še tretjič zapored osvojiti po dve zlati medalji na enem prvenstvu (še na 4 X 400 m) ter s tem nadgraditi pekinško olimpijsko posamično srebro. Sam z doseženim časom ni bil zadovoljen, je pa dejal, da bo v nemški prestolnici pripravljen za čas pod 44 sekundami. Na tej razdalji z ovirami je slavila Poljakinja Anna Jesien Olichewierc (54,37)

Norvežan Andreas Thorkildsen, dvakratni olimpijski zmagovalec, je z 88,03 m v tretji seriji meta kopja dosegel še drugo zaporedno zmago v zlati ligi in v 'večnem' dvoboju ugnal svetovnega prvaka Tera Pitkämäkija iz Finske (86,68 m). Hrvatica Blanka Vlašić je po nekaj neprepričljivih predstavah ponovno gladko zmagala v skoku v višino. Splitčanka je sama ostala na višini 2,03 m, vendar ji v dežju ni uspelo zboljšala svojega rekorda mitinga. Na visokih ovirah je šla zmaga v ZDA, pri moških v roke Dexterja Faulka (13,14), v ženski, kjer so prva tri mesta osvojile Američanke, pa je bila najhitrejša Dawn Harper (12,68). Na 800 m sta bila najboljša Američanka Anna Willard (1:58,80) in Ahmed Ismail iz Sudana (1:45,85).

Po tekmi v francoski prestolnici se bo serija šestih najprestižnejših atletskih mitingov nadaljevala po svetovnem prvenstvu v Berlinu (15. do 23. avgust) s tekmo 28. avgusta v Zürichu in končala 4. septembra v Bruslju.