V Almereju čudeža ni bilo. Domačinke, favoritinje ne samo ma tekmi s Slovenijo, ampak na turnirju nasploh, so prišle do zmage, a težje, kot so pričakovale. Slovenke so jih morale pošteno razjeziti, da so pokazal vse svoje znanje in zaigrale tako, kot se za reprezentanco evropskega vrha spodobi. Izbranke Tilna Kozamernika - selektor je koristil usluge devetih igralk (Marina Cvetanovič in Potokarjeva sta bili na igrišču le nekaj trenutkov), so igrale dobro, na trenutke celo odlično, a kakovost je bila vendarle na strani gostiteljic.

"S Slovenijo ne bi smeli imeti težav," je bil pred začetkom turnirja prepričan domači trener Lodewijk Severein. Njegovo razmišljanje je dajalo upanje, da bodo gostiteljice tekmice podcenjevale. Tako se je, sodeč po začetku, tudi zgodilo. Izbranke Kozamernika so začele odločno, prišle do vodstva s 4:1 in prednost pa so držale vse do izida 15:14. Izid 18:17 je še napovedoval izenačeno končnico, toda gostiteljice so prestavile v višjo prestavo in z bloki ter servisi prišle do vodstva.

Z dobro igro so tudi nadaljevale. V drugem nizu so ves čas vodile, največ 9:5, toda gostje se niso predajale. Vztrajno so jih lovile, na 12. točki pa tudi ujele. Domačim je še uspel niz zaporednih točk, prišle so do vodstva s 16:13, toda to ni zadostovalo za povišanje vodstva. Pri Slovenkah se je v polju razigrala Tina Lipicer Samec, Anja Zdovc je odlično servirala, kar je bilo dovolj, da se jim je ponudila priložnost za izenačenje. Pet žog za drugi niz so zapravile, šesto pa po zaslugi bloka Katje Jontes pa vendarle izkoristile.

To je Nizozemke spodbudilo, da zaigrajo bolj motivirano, kar se je poznalo pri poteku tretjega niza, čeprav so tudi v njem imele nekaj črnih trenutkov, kar je tekmice držalo "v igri". Toda v končnici Slovenke vendarle niso zmogle preobrata, tako da je bila prednost spet na strani oranžnih. V četrtem delu so Slovenke ob prvem tehničnem odmoru vodile z 8:7, nato pa je bil usoden delni izid 0:7. S tem je bil odpor dokončno strt, napake igralk v modrih dresih so se vrstile, posledica pa je bil visok poraz Slovenije.