Kot so v sporočilu za javnost zapisali v komisiji, o imenih še vedno ne morejo govoriti, mediji pa omenjajo nekdanjega premiera Janeza Janšo, nekdanjo državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu in prvo nadzornico Kapitalske družbe (Kad) Andrijano Starino Kosem, nekdanjega predsednika uprave Kada Tomaža Toplaka ter nekdanjega direktorja Slovenske odškodninske družbe Marka Pogačnika.

Na komisiji niso želeli niti razkriti, če kdo od ovadenih uživa kakršnokoli imuniteto, npr. poslansko imuniteto, so pa pojasnili, da tudi v primeru, da bi kdo užival takšno imuniteto, v tej fazi postopka to ni pomembno. Komisija je podala ovadbo, policija mora zdaj raziskati zadevo, šele nato pa bo o morebitnem nadaljevanju postopka in sprožitvi vprašanju imunitete odločalo tožilstvo.

Komisija je 9. julija v objavljenem načelnem mnenju ugotovila, da ravnanje odgovornih oseb v državnih delniških družbah in uradnih oseb v vladi, ki so kršile več predpisov in izvedle postopke nakupa in prodaje delnic za pridobitev vpliva v zasebnih delniških družbah, ustreza opredelitvi korupcije.

Kot je takrat pojasnila komisija za preprečevanje korupcije, so prvi prijavi prejeli jeseni 2005 zaradi domnevno sporne prodaje delnic ene od slovenskih družb, neznani prijavitelj pa je isto zadevo komisiji posredoval spomladi 2008. Komisija je leta 2007 prejela tudi prijavi s konkretnimi imeni, ki se nanašata na ravnanje uradnih in odgovornih oseb v javnem oz. zasebnem sektorju in na njihovo dogovarjanje o konsolidaciji družb.

Čeprav načelno mnenje, ki nima pravnih ali materialnih posledic, ne navaja imen družb, pa je iz sklicevanja na postopke Računskega sodišča mogoče sklepati, da gre za zadevo Mercator oz. prodajo Kadovega in Sodovega deleža v Mercatorju Istrabenzu in Pivovarni Laško, ki se je zgodila avgusta 2005.

Za zlorabo položaja je zagrožena kazen do treh let zapora, za premoženjsko korist pa do osmih let.