Predlog, ki ga je v italijanskem parlamentu sestavila vladna koalicija, proti njemu pa je glasoval in se vzdržal dobršen del opozicije, je v temelju namenjen ukinitvi praks nekaterih držav, ki splav uporabljajo kot sredstvo demografske politike. S podporo politike programiranja družine in kontracepcije naj bi ZN pogosto prezrli, da na Kitajskem, v Severni Koreji ter v nekaterih državah Južne Amerike in Indiji obstajajo zakonodaje in običaji (Indija), ki ženske silijo v splav.

Sklep parlamenta bi torej lahko bil zelo dobra novica, saj Italijo uvršča med tiste redke države, ki brezkompromisno stojijo za pravicami ženskega spola in branijo pravice manjšin, ki jim s prisilo splavov grozi genocid.

Aplavzi italijanskemu parlamentu pa utihnejo zaradi dvomov, da je odločitev poslanske zbornice nastala zaradi nič manj nasilnega pokola, ki na domačem političnem prizorišču poteka med laičnimi in katoliškimi silami.

"Vsi skupaj se strinjamo, da je splav zlo, naša mnenja pa se delijo na tista, ki so za življenje, in ona, ki so za svobodno odločitev," je po glasovanju v parlamentu dejal Rocco Buttiglione, ki je bil eden glavnih podpornikov izglasovanega predloga. "Zdaj smo vsi skupaj proti tistim, ki so proti življenju, in tistim, ki so proti svobodi odločitve," je še dejal Buttiglione, ki ga zaradi njegovih konservativnih moralnih prepričanj evropski parlament pred leti ni potrdil za komisarja EU.

Buttiglione ima načeloma prav, ugotavljajo mnogi in navajajo, da izglasovani predlog z ničimer ne omejuje legalnosti splava oziroma pravice do svobodne odločitve do splava, ki z zakonom pripada vsaki italijanski ženski. Kljub temu je opozicija glasovala proti, saj parlament ni sprejel njenega predloga, da bi v besedilo za ZN vnesli zahtevo po spolni zaščiti in pravici do samoodločanja žensk, je odločitev parlamenta komentirala Livia Turco, predstavnica demokratske stranke. "Vstavek, ki ga je predlagala Turcova, bi me prisilil, da bi glasovala proti predlogu," je komentirala Paola Binetti, ki pripada tako imenovani struji teodemokratov v vrstah opozicije. "Menim, da je namen te in podobnih resolucij bojkotiranje raznih organizacij ZN, ki se v državah v razvoju ukvarjajo z načrtovanjem družin in ki jih po krivem obsojajo, da promovirajo politiko splava," je iz vrst vladne večine svoje nasprotje izrazila laično usmerjena Margerita Boniver.

"Iz italijanskega parlamenta prihaja svež veter," je včeraj, ko je bilo v Rimu skoraj 40 stopinj Celzija, zapisal Avvenire, glasilo italijanske škofovske konference, medtem ko je kardinal Renato Martino izrazil navdušenje nad parlamentom, ki da se je izrekel za obrambo življenja, to se pravi politike Cerkve, ki tudi okuženim z aidsom prepoveduje uporabo kondomov.