Preiskavo v zvezi z ravnanjem ministra in predsednika Zaresa so zahtevale opozicijske SDS, SNS in SLS, z njo pa naj bi med drugim preiskali sum, da se je Golobič izognil plačevanju davkov v Sloveniji, sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev slabo zavarovanih posojil, ki so bila odobrena s strani NLB, ter sum klientelizma in koruptivnega ravnanja Golobiča za pridobitev znatnih nepovratnih sredstev in poslov za podjetja v skupini Ultra.

Preiskava naj bi tako razjasnila Golobičevo dejansko premoženjsko stanje, predvsem pa izvor tega premoženja. Predlagatelji namreč sumijo, da Golobič komisiji za preprečevanje korupcije ni prijavil vsega premoženja, saj naj bi bil solastnik še dveh dodatnih poštnih predalov na Nizozemskem in v Singapurju.

Preiskovalna komisija naj bi tudi razjasnila, ali je Golobič ravnal klientelistično in koruptivno, ko so gospodarske družbe iz skupine Ultra pridobile zelo visoke zneske nepovratnih državnih sredstev ter ko se je področje elektronskih komunikacij preneslo na ministrstvo za visoko šolstvo. Predlagatelji preiskave tudi sumijo, da je Golobič ravnal klientelistično in koruptivno pri pridobitvi poslov gospodarskih družb v skupini Ultra z državnimi in javnimi podjetji ter z lokalnimi skupnostmi in z državo.

Zaradi ugotovitve politične odgovornosti pa naj bi preiskava razjasnila, ali se je Golobič z domnevno ustanovitvijo tujih navideznih gospodarskih družb izognil plačevanju davkov v Sloveniji. Predlagatelje še zanima, kako je Golobič prišel do deleža v gospodarskih družbah skupine Ultra.

Preiskava naj bi tudi ugotovila, ali je Golobič izkoristil svoj politični položaj oziroma ravnal koruptivno, ko so bila gospodarskim družbam v skupini Ultra dodeljena nezavarovana oziroma neustrezno zavarovana posojila, ki jih je odobrila Nova ljubljanska banka.

V razpravi pred odreditvijo preiskovalne komisije so v opozicijskih poslanskih skupinah izražali prepričanje, da je parlamentarna preiskava o ravnanju ministra Golobiča potrebna, da se bodo lahko razčistili vsi sumi korupcije in klientelizma. Nasprotno pa v so poslanskih skupinah koalicije poudarjali, da nihče ni kriv, dokler mu krivda ni dokazana, in da gre v zahtevi za politični linč.

Golobič pa je v izjavi za medije ocenil, da "pobudnike tega poskusa političnega umora vodijo strah, maščevanje in slaba vest". Poudaril je tudi, da je večina razprave o uvedbi parlamentarne preiskave namenjena predlagateljem preiskave, njemu pa ni omogočeno odgovarjati ali biti neposredno vključen v razpravo.