Kot so zapisali na okrožnem državnem tožilstvu, je bila zahteva za preiskavo vložena zaradi dveh kaznivih dejanj žaljive obdolžitve po 2. in 1. odstavku 171. člena kazenskega zakonika, storjenih na škodo bivšega predsednika vlade Janeza Janše.

Na spletni strani YLE pa je zapisano, da je slovenski državni tožilec v začetku junija vložil tožbo proti novinarju Berglundu zaradi obrekovanja. Tožbe so povezane z zgodbo o sumu podkupovanja, v katerega naj bi bili vključeni podjetje Patria in najvišji slovenski funkcionarji.

Kot še navajajo na spletni strani finske televizije, Berglund ni presenečen zaradi tožb, se pa namerava v bližnji prihodnosti izogibati potovanjem v Slovenijo. "Verjetno bi me prijeli takoj, ko bi stopil v državo. Na srečo me Finska ne namerava poslati tja na zaslišanje," po poročanju YLE pravi Berglund.

V SDS so v odzivu zapisali, da tudi po letu dni nihče ni predstavil najmanjših dokazov za hude obtožbe zoper prejšnjega predsednika vlade Janeza Janšo v aferi Patria. "Kljub zatrjevanju Milana M. Cvikla, Katarine Kresal, Gregorja Golobiča in ostalih veljakov sedanje vladne koalicije, da bodo posel s Patrijami prekinili ter takoj po prevzemu vlade odpovedali pogodbo, tega niso storili. Oklepnike prevzemajo in plačujejo kljub nastali gospodarski krizi," so navedli.

Se je pa zato po njihovem začela razpletati druga plat afere. "Zahteva za kazensko preiskavo zoper javnega avtorja afere oziroma oddaje Resnica o patriji je prvi korak na tej poti. Osumljenec je že javno izjavil, da se bo izogibal Sloveniji in njenemu pravnemu redu. Le čemu, če pa je trdil, da ima dokaze za svoje trditve," se sprašujejo v SDS.

Kot so zapisali, "bomo videli, kakšno bo sodelovanje finskih preiskovalnih organov pri zaslišanju osumljenega Magnusa Berglunda. Mu bodo dopustili izmikanje sodnim pozivom? Ga bodo v tem primeru aretirali in zaprli?"

Največje vprašanje po njihovem pa je, ali bo na zaslišanju Berglund navedel imena tistih avtorjev velikega poka iz Slovenije, ki so mu dostavljali lažne namige in informacije in ga očitno zavajali. Kot so prepričani, bo skoraj zagotovo moralo priti do tega, če bo sodni postopek izpeljan korektno.

"Če pa bo Berglund kljub korektno izpeljanem sodnem postopku molčal ter ne bo navedel ne dokazov ne imen tistih, ki so ga zavajali, bo tudi to svojevrsten odgovor. V zgodovino bo šel kot še eden od tistih novinarskih kreatur, ki so svojo čast in profesionalnost prodale za denar," so še zapisali v največji opozicijski stranki.