"Tudi relativno kratko hormonsko zdravljenje, na primer manj kot štiri leta, je lahko povezano s 30 do 40 odstotnim tveganjem, kar je sicer malo pa vendar ne zanemarljivo,“ pravi Debbie Saslow, vodja ginekološke klinike, ki jo vodi  v okviru ameriškega združenja rakavih obolenj. Kljub temu pa strokovnjaki pravijo, da ni vzrokov za črnogledost.

"Tveganje za nastanek raka jajčnikov je na začetku dokaj majhno, tako da 30 ali 40 odstotkov v kategoriji majhno tveganje, pomeni resnično majhne možnosti, da se karkoli zgodi," pravi Saslowa in dodaja, da tudi majhnih možnosti ne gre zanemarjati, saj je to pogosto usodna bolezen.

Dolgotrajno hormonsko zdravljenje je bilo v preteklosti povezano z resnejšimi tveganji. Prepovedali so ga po objavi študije Women's Health Initiative v letu 2002, saj se je pri ženskah pokazalo povečano tveganje za nastanek raka na dojki, možgansko kap,bolezni srca in ožilja . Od takrat je uporaba hormonov - nekoč ponujena milijonom starejših žensk za zdravljenje simptomov menopavze in potencialno zaščito pred boleznimi srca - dramatično upadla. S tem se je znižala tudi možnost za nastanek raka na dojki in druge bolezni.