Julijski mesec bo šel v slovensko atletsko zgodovino po nazivu svetovne prvakinje metalke kladiva Barbare Špiler med mlajšimi mladinci. Njen vzornik, brežiški sosed, s katerim imata istega trenerja Vladimirja Keva, ter olimpijski prvak Primož Kozmus pa se na vrhunec sezone, svetovno prvenstvo v Berlinu (od 15. do 23. avgusta), tradicionalno pripravlja v hrvaškem olimpijskem centru na Bjelolasici.

Vesti po zadnjem nastopu v Velenju, kjer si je obnovil poškodbo hrbta, niso bile spodbudne. A izjemen tim, s katerim dela Brežičan, se je vnovič izkazal ter po zaslugi strokovnjakov v najkrajšem času odpravil bolečine. "Položaj zaenkrat ni najboljši, a razloga za paniko ni. Zaradi bolečin v hrbtu Primož zelo pazljivo izbira nastope, saj ga večdnevna potovanja izčrpajo, kar se pozna predvsem pri bolečinah v križu. Nova težava so bolečine v desnem kolenu, ki pa so se že pojavile v preteklosti. Tudi z njimi se soočamo in jih zdravimo," nam je pojasnil Vladimir Kevo ter optimistično dodal: "Kljub temu se trudimo delati po planu. Primož bo v tej sezoni nastopil še na mitingu v Novem mestu (22. julij - op. p.) in državnem prvenstvu v Mariboru (1. in 2. avgust - op. p.). Razveseljive so vesti z Bjelolasice, kjer je kladivo ob koncu prejšnjega tedna letelo že kar daleč. Najdlje letos na treningu."

Tudi Jolanda Čeplak je v odštevanju dni, ko bo lahko začela nastopati po dveletni dopinški prepovedi, nasmejana. Razlog za to je bil prvi pravi trening s štoperico, ki je pokazal zelo dober čas. Kako hitra je bila, ni želela razkriti, a pravi, da bi bila lahko na tekmi še hitrejša. "Smo v zaključni fazi dogovorov z Mariborčani, kjer naj bi tekmovala prvič v sezoni (28. julij - op. p.). Počutim se dobro, imam nekaj treme, a vseeno komaj čakam na nastop. Vse bolj sem prepričana, da svetovno prvenstvo v tej sezoni zame odpade, tudi če bi tekla normo. Preveč sem dosegla v svoji športni poti, da bi se hodila na velika tekmovanja le kazat," pravi bronasta olimpijka teka na 800 m iz Aten Jolanda Čeplak.

Iz olimpijskih Aten pa se je nasmejana vrnila Marija Šestak. Po slabšem nastopu v troskoku v Lozani, kjer ni skočila niti 14 metrov, kar se ji ni zgodilo že celo večnost, je v grški metropoli z dosežkom 14,27 zasedla peto mesto. Za drugouvrščeno Rusinjo Ano Pjatih je zaostala le za deset cm. Šestakova je nanizala kar štiri prestope, v enem od njih, ko se je dotaknila deske le z mikroskopsko natančnostjo, pa je poletela blizu 14 metrov in pol. To pa je dosežek, ki mesec dni pred svetovnim prvenstvom v Berlinu finalistki olimpijskih iger v Pekingu dviguje apetite.

Slovenska atletska junakinja zadnjih dni Sonja Roman, ki je v petek na mitingu zlate lige v Rimu postavila nov slovenski rekord na 1500 m (4:02,13), v Atenah na isti razdalji ni pritekla do cilja. Po seriji nastopov v devetih dneh na izjemno močnih mitingih v Madridu, Lozani, Rimu in Atenah Prekmurka ni tvegala poškodbe in je krog pred ciljem odstopila.