Pravi, da ji je prav prijetno, ker ima v tem času veliko več miru: "Je kar v redu, da treniram v miru, večinoma v pohorskih gozdovih. Da se tudi sama umirim, kajti jesen in zima bosta naporni po vseh plateh."

Poleg Gajdoša, ki je že lani izboljševal njeno ravnotežje s posebnimi vajami, kar se je videlo posebno na tehniki drsalnega koraka, je Ivan Hudač našel še enega slovaškega strokovnjaka, dr. Ernesta Cabana, ki je Petri Majdič pomagal s kiroterapijo. V posebni komori pri minus 127 stopinjah Celzija so skušali pospešiti regeneracijo po naporni sezoni. Slovaška beseda "malko" torej skoraj ni aktualna. Petra Majdič je v tej sezoni "one woman team", čeprav naredi kakšen trening z drugim delom A ekipe Vesno Fabjan, Katjo Višnar in Barbaro Jezeršek, ki pridejo občasno na Roglo.

"V tem tednu smo naredile dolg pohod, pri šestih stopinjah, v dežju. Kar zabavno je bilo. Konkurenco na treningih pogrešam, a vse delam po svojih optimalnih sposobnostih. Če bi bil zraven slovaški tekač Bajčičak, bi moral iti za svoj optimalni trening prepočasi, slovenski mladinci pa bi dolge treninge težko vzdržali, zato samevam. V Sloveniji bi težko našla primernega sparing partnerja ali partnerko. Bo pa Gianluca Marcolini še malo potreniral," je zbadala sposobnosti svojega serviserja. Kaj pa je njen moto v olimpijski sezoni, ki smo ga prebrali v slovaškem Dnevniku, ne bomo razkrili.

Slovenski smučarski tek je to pripravljalno sezono neverjetno povezan z vsemi asi svetovnega smučarskega teka, predvsem tremi najboljšimi v svetovnem pokalu v obeh konkurencah. Janez Reberšak, serviser pri norveškem Swixu, je Justyni Kowalczyk, ki je Petro Majdič ugnala v finišu tekem v Falunu, pomagal pri preizkušanju novega sistema vpetja palic. Poljakinja je že trenirala na ledeniku Dachstein in za mnoge nenormalno veliko. Po šest ur na dan, tudi na ledeniku. S tretjeuvrščeno Aino Kaiso Saarinen in zmagovalko sezone 2008 Virpi Kuitunen ter zmagovalcem svetovnega pokala Švicarjem Dariom Cologno in "poražencem" Pettrom Northugom pa so skupaj na treningu in tekmah konec junija in začetku julija na Norveškem preživeli mladinska A ekipa, člani reprezentance do 23 let in Maja Benedičič. Varovanci Hallgeirja Lundema so se v Merakerju udeležili tudi treh tekem, na katerih je od tujih zvezdnikov manjkala praktično le Petra Majdič. A jo je nadomestila Maja Benedičič. Zmagala je na rolkarski tekmi v Trondheimu. Na smučarski tekmi, pri 28 stopinjah, v soncu, v kratkih rokavih pa je bila tretja za Virpi in Aino Kaiso.

"Pri puncah smo v prvi vrsti štartale Anja Eržen, Alenka Čebašek, Virpi, Aino, Pirjo Muranen, Rikka Sarasoja. Neverjetno vzdušje, stik s snegom sredi poletja, mehka podlaga za tek za dolge kros pohode in seveda trening s Pettrom Northugom in Dariom Cologno. Fanta sta nadvse preprosta. Izdala sta nam kar nekaj nasvetov glede treninga. Vidimo, da nista Nezemljana," je občutke opisala Maja Benedičič. Zanimivo, da je bilo pred odhodom mladih na Norveško kar veliko nasprotovanj, posebno na Bledu. Tekaška strast, ki jo izžareva trener Lundemo, ki vse treninge opravi s svojimi tekmovalci, gre nekaterim zelo v nos. Mladi pa so navdušeni.

Kako navdušena pa je Blejka Katja Višnar nad Norvežani, je posebna zgodba. Kralj šprinta Ola Vigen Hattestad, tretji v svetovnem pokalu za Cologno in Northugom, ji je zagotovo razkril kakšno skrivnost tudi na specialnem treningu na Norveškem ali v Planici.