Hodošanka je tekla izjemno hrabro, kar je napovedovala že pred zadnjim mitingom močne enotedenske serije, ko je nastopila še na mitingih v Lozani in Madridu. V Švici je osebni rekord izboljšala za nekaj desetink. Vedela je, da se lahko spusti pod mejo 4:06, morda še kakšno sekundo hitreje, a dosežek v Rimu jo je vseeno presenetil. Apetiti Romanove pred avgustovskim svetovnim prvenstvom v Berlinu so se gotovo povišali vsaj do želje po uvrstitvi v veliki finale. Nazadnje je bila slovenska atletinja v finalu SP na 1500 m pred šestimi leti v Parizu Jolanda Čeplak, ko je zasedla dvanajsto mesto.

Da je bil rimski miting velik spektakel, sta poskrbela predvsem najhitrejša šprinterja. Američan Tyson Gay je prepričljivo dobil dvoboj z Jamajčanom Asafo Powllom in s časom 9,77 izenačil ameriški rekord. Dosežek, ki bo predramil tudi Usaina Bolta, nedvomno pa bo šprint na 100 m osrednja disciplina SP v Berlinu. Gay in Bolt se bosta udarila tudi na 200 m, saj sta v tej sezoni s časom 19,58 (Gay) in 19,59 (Bolt) dosegla tretji in četrti dosežek v zgodovini polkrožnega teka na atletskem štadionu.

Jamajčanka Kerron Stewart pa je tekmicam na 100 m z izjemnim časom 10,75 na tretjem mitingu sezone za zlato ligo pokazala, da jo zanima končna nagrada - milijon ameriških dolarjev. Zaenkrat so poleg Jamajčanke v igri še Rusinja Jelena Isinbajeva v skoku ob palici, Etiopijec Kenenisa Bekele, ki je v Rimu blestel na 5000 m (12:56,23), ter Američanka Sanya Richards, ki na 400 m z lahkoto dosega čase pod 50 sekundami.

Junakinja konca tedna na atletskih mitingih pa je bila Etiopijka Meseret Defar. V Birminghamu je namreč na štadionu Alexander kot peta atletinja v zgodovini na 10.000 m tekla pod 30 minutami. Defarjeva je uprizorila izjemen solo tek, v katerem je blestela predvsem v zadnjem kilometru, ko je tekla 2:48 (po polovici proge je imela čas 15:05,56, po osmih kilometrih pa 24:13).

"Izjemno sem zadovoljna, da mi je uspel takšen podvig. Pred štartom sem bila skeptična, saj je močno pihalo in deževalo, a sem se borila zelo močno. Zdaj vem, da bom v Berlinu tekla tako na 5000 kot 10.000 m. Naj se še zahvalim izjemni publiki," je nasmejana razlagala Meseret Defar.

Naslednji miting za zlato ligo bo že v petek na štadionu Saint-Denis v Parizu, znameniti Zürich bo na sporedu 28. avgusta, zadnji pa bo 4. septembra v Bruslju.