Glavnina je zaostala 34 sekund, njen sprint pa je dobil trikratni svetovni prvak Španec Oscar Freire, edinega slovenskega predstavnika Simona Špilaka pa ni bilo v njej, saj je zaostal več kot 24 minut, tako da je v skupnem seštevku nazadoval na 100. mesto. Rumeno majico vodilnega je zadržal Italijan Rinaldo Nocentini (AG2r La Mondiale).

Čeprav je slavni vzpon na prelaz Tourmalet obetal veliko, etapa ni prinesla sprememb v skupnem seštevku. Nocentiniju, ki se je slovesa od Pirenejev kar nekoliko bal in bil na vzponu že v resnih težavah, je ustrezalo dejstvo, da v zadnjem delu etape ni bilo težjih vzponov, v glavnem le spust in ravnina. "Preživel sem še drugi pekel, zato upravičeno upam, da bom v rumeni majici še nekaj časa. Ne delam pa si utvar, da bi lahko Tour končal na vrhu. Vesel sem, da je jutri prost dan. Danes me obišče žena in ponosno ji bom lahko pokazal rumeno majico," se je veselil Nocentini, ki bo v drugi teden dirke prenesel šest sekund prednosti pred prvim favoritom Špancem Albertom Contadorjem.

Že tretja etapa zapored je veselje prinesla ubežnikom, tokrat 30-letnemu Francozu Fedrigoju. Že od začetka etape so se vrstili napadi, po 20 kilometrih pa se je izoblikovala ubežna skupina, v kateri sta bila poleg Pellizottija, najnevarnejšega za skupni vrstni red, in Fedrigoja še Nemec Jens Voigt ter Kolumbijec Leonardo Duque. Do konca sta zdržala le prva dva, ki sta med seboj obračunala za zmago. V ozadju je za grde poglede tekmecev poskrbela Pellizottijeva ekipa Liquigas, ki je nešportno zadrževala poskuse čela glavnine, da bi ujela ubežnika.

"Danes je bilo izredno težko, saj nas je motil veter. Še najlažje je bilo na koncu, ko sem vse naredil kot v učbenikih," je bil zadovoljen Fedrigo. Francoz je etapo na domači dirki dobil že leta 2006, letošnjo drugo zmago pa je priboril svoji ekipi Bbox Bouygues Telecom, prvo je prispeval Thomas Voeckler.