Avstralska in ameriška raziskava na miših sta pokazali, da blokiranje nekaterih vplivov proteina PEDF (pigment epithelium-derived factor) zmanjšuje možnosti za pojavljanje zdravstvenih komplikacij in zbuja upanje za razvoj novih načinov zdravljenja.

Ker protein PEDF izločajo maščobne celice, imajo ljudje s prekomerno telesno težo višjo količino omenjenega proteina v krvi. Zadnja raziskava je pokazala, da protein drugim tkivom v telesu „pošilja signale“ in povzroči, da mišične in jetrne celice postanejo odporne na inzulin, kar vodi v sladkorno bolezen tipa 2. Višja raven proteina PEDF povzroči tudi hitrejše izločanje maščobe v krvni obtok, kar lahko povzroči tudi srčne bolezni.

Raziskovalci so ugotovili, da pri miših s prekomerno telesno težo blokiranje vpliva proteina PEDF znižuje količino maščob v krvi in zmanjša odpornost na inzulin. Maščobne celice so pomembne pri uravnavanju metabolizma v telesu, saj v kri izločajo hormone in druge snovi.

Raziskovalec dr. Matthew Watt je dejal: „V luči naših ugotovitev verjamemo, da bi z blokiranjem proteina PEDF lahko preprečili komplikacije, ki se pojavijo pri ljudeh s prekomerno telesno težo.“

„Čeprav so bili rezultati raziskave svetli pri miših, bodo potrebne še nadaljnje raziskave, s katerimi je treba potrditi, da bi blokiranje učinkov proteina PEDF lahko pomagalo tudi ljudem,“ je dejala dr. Victoria King.

Raziskava je bila objavljena v znanstvenem glasilu Cell Metabolism.