Zblaznelega 59-letnega Hrvata, ki naj bi imel pri sebi še štiri granate, so policisti prijeli in pridržali, med tem pa naj bi vojni veteran vpil, da je na vlaku še več njegovih oboroženih pajdašev. Grozil naj bi celo, da so bombe "namenjene" Borutu Pahorju.

Stekla je obsežna policijska akcija, v Ljubljani je vlak prebrskalo več deset policistov in policijskih psov, nad Ljubljano je krožil helikopter in okoli ljubljanske železniške postaje je bilo parkiranih več deset policijskih avtomobilov in maric, vendar naj bi se izkazalo, da se je "atentata" na Boruta Pahorja 59-letnik lotil na lastno pest.

Neuradne informacije navajajo, da naj bi šlo za hrvaškega vojnega veterana s psihičnimi težavami, zaradi česar naj bi se že zdravil v eni izmed hrvaških psihiatričnih bolnišnic. Jutarnji list še piše, da je bil omenjeni J.Z. med hrvaško vojno ujetnik v srbskem taborišču Stajićevo, njegovo ime pa se že nahaja na tako imenovani schengenski črni listi. Konec 90-ih let prejšnjega stoletja je bil namreč v Nemčiji prijet zaradi poskusa bombnega napada.

Pahor domnevni poskus atentata nanj ocenil kot posamičen primer

Predsednik slovenske vlade Borut Pahor je ob robu današnje 2. konference SD na Rogli domnevni poskus atentata nanj, ki ga je zelo verjetno nameraval izvesti 59-letni Hrvat, ocenil kot posamičen primer. V izjavi za medije je premier povedal, da je bil o možnosti atentata nanj seznanjen že v petek zvečer.

Pahor je dejal, da se ne počuti ogroženega, prepričan je tudi, da Slovenci, ki letujejo na Hrvaškem, prav tako niso ogroženi. Napovedal je, da bo predlagal nagrado za policista, ki je s svojim prisebnim ravnanjem preprečil aktiviranje bombe, ki jo je iz žepa potegnil 59-letni Hrvat in nato grozil, da jo bo odvrgel na tla.

Ingo Paš: Iz tega primera ne bi delal velikega problema

Iz tega primera "ne bi hotel delati velikega problema, ker menim, da za to ni nobenih razlogov", je za glede varovanja visokih državnih funkcionarjev povedal predsednik zbornice za zasebno varovanje Ingo Paš. Po njegovem se nikoli ne da povsem preprečiti "nekih nenadejanih dogodkov", kljub temu pa "vse kaže, da se zadeve nekoliko spreminjajo".

Predsednik zbornice Paš je uvodoma v strokovnem komentarju domnevnega poskusa napada na visoke predstavnike slovenske države poudaril, da v primeru varovanja vladnih funkcionarjev ne gre za zasebno varovanje, pač pa za službe v okviru države.

Tudi država pa po njegovih besedah "nedvomno ima usposobljene telesne stražarje". Kot je pojasnil, imajo najvišji državni funkcionarji ob sebi vedno določenega človeka, ki mora skrbeti za njihovo varovanje. A v takšnih primerih je večje vprašanje, kakšna je stopnja varovanja, je izpostavil.

Doslej ta stopnja varovanja po njegovi oceni ni bila povečana, bila je običajna. Kljub temu, da iz tega primera ne bi delal velikega problema, saj se nikoli ne da povsem preprečiti nenadejanih dogodkov, pa po njegovem mnenju vse kaže, da se zadeve zaradi odnosov med Slovenijo in Hrvaško nekoliko spreminjajo.

Na vprašanje, ali bi bilo torej treba varovanje visokih državnih funkcionarjev poostriti, je Paš še odvrnil, da je to stvar ocene pristojnih služb. ki varovanje opravljajo v okviru vlade. Te so po njegovem zadolžene tudi za to, da takšne dogodke predvidevajo.

Hrvaška premierka Jadranka Kosor je ostro obsodila poskus napada na Pahorja

Po aretaciji z bombami oboroženega hrvaškega državljana na mejnem prehodu Dobova, je premierka Jadranka Kosor ostro obsodila vse oblike ekstremizma in groženj z nasiljem. Slednjih hrvaška vlada ne bo tolerirala, je še zapisala v izjavi za javnost.

Predsednica vlade je poklicala tudi slovenskega premiera Boruta Pahorja in mu sporočila, kakšno je stališče hrvaške vlade.

Kosorjeva je od hrvaške policije zahtevala, da v najkrajšem času razišče okoliščine in dogodke povezane z omenjenim primerom, ter se zavzela za sodelovanje hrvaške in slovenske obveščevalne in varnostne službe ter policij.

Goršek: 59-letni Hrvat je verjetno nameraval izvesti atentat na Pahorja

59-letni Hrvat je zelo verjetno nameraval izvesti napad na premiera Pahorja, je na današnji novinarski konferenci dejal v.d. generalnega direktorja policije Janko Goršek, ki je pojasnil sinočnje aktivnosti na ljubljanski železniški postaji.

Kot je dejal, je policija na mejnem prehodu za mednarodni železniški promet Dobova v petek zvečer prijela 59-letnega državljana Hrvaške s petimi ročnimi bombami.

"Po dosedanjih ugotovitvah je zelo verjetna stopnja verjetnosti, da je bil namen 59-letnika aktivirati bombe pred pomembnejšimi državnimi ustanovami v Ljubljani, in sicer v času, ko bi šel mimo kakšen pomemben politik," je pojasnil Goršek in dopustil možnost, da bi lahko šlo za premiera Boruta Pahorja.

Zato je policija po Gorškovih besedah intenzivirala varovanje določenih objektov v Ljubljani, prva tako je okrepila varovanje premiera in drugih pomembnejših politikov.

Goršek je še pojasnil, da so 59-letnega Hrvata prijeli na podlagi schengenskega informacijskega sistema. "Ob 18.53 uri se je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova pripeljal 59-letni državljan Hrvaške. Pri prestopu mejne kontrole so policisti s pomočjo schengenskega informacijskega sistema ugotovili, da je nemška policija za njim razpisala ukrep prepovedi vstopa v schengenske države," pravi Goršek.

V skladu z zakonom je bila za 59-letnika po njegovih besedah odrejena temeljita mejna kontrola v prostorih policijske postaje mejne policije Dobova. "Ob postopku je bil vznemirjen, v določenem trenutku pa je iz žepa potegnil ročno bombo M75 in odvrgel varovalko ter zagrozil, da bo bombo vrgel na tla. Aktiviranje bombe je preprečil policist."

V postopku je policija pri osumljencu v oblačilih odkrila še štiri ročne bombe, je omenil Goršek in rekel, da je v razgovoru osumljeni povedal, da naj bi bile na vlaku še druge osebe, ki naj bi imele pri sebi bombe. Njihov skupni cilj pa naj bi bil podoben kot njegov. Za prestrezanje vlaka, ki je v tem času že odpeljal naprej, vlak je namreč peljal iz Zagreba proti Zuerichu, so bile po besedah Gorška aktivirane policijske sile na relaciji potovanja s ciljem, da bi se zavarovala življenja in premoženje ljudi.

V.d. generalnega direktorja policije je izpostavil, da je bilo v nadaljevanju s pomočjo mednarodnega policijskega sodelovanja ugotovljeno, da je bil 59-letnik pred leti v Nemčiji že na prestajanju zaporne kazni in sicer so nemški varnostni organi takrat razpisali iskanje zaradi poskusa naklepnega umora z eksplozijo. Ugotovljeno je bilo, da je v tem primeru odvrgel ročno bombo pred enega od objektov. Po prestani kazni v Nemčiji je bil 59-letnik izgnan nazaj na Hrvaško.

Goršek je omenil, da so na vlaku nato opravili temeljito kontrolo potnikov, prtljage in vlaka na železniški postaji v Ljubljani, kjer je bilo pregledanih 105 potnikov. Vlak je stal na železniški postaji med 20.50 in 22.50, ko so bili vsi policijski postopki zaključeni. "Z gotovostjo lahko trdimo, da na tem vlaku ni bilo več oseb ali potencialnih sostorilcev," je poudaril Goršek.

Proti osumljencu bo izdana kazenska ovadba

59-letniku je bila odvzeta prostost, zoper njega je bila izdana odločba o pridržanju, in je zdaj v priporu. Goršek je dejal, da trenutno skupaj s kolegi s Hrvaške zbirajo obvestila.

Predvidoma danes popoldne ali v nedeljo bo osumljenec s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje, prometa orožja ali eksploziva po navedbah Gorška priveden na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Po njegovih besedah se lahko le "vztrajnosti, doslednosti in pogumnosti policistov, ki so pričeli izvajati postopek preverjanj osebe po schengenskem inbformacijskem sistemu, in kasneje na policijski postaji" zahvalimo, da ni prišlo do tragedije.

Preiskava še poteka, Hrvat pa naj bi bil veteran domovinske vojne, ki se je na vlak vkrcal v Zagrebu.

Hrvaški mediji pišejo, da je hrvaški veteran domovinske vojne J. Z. iz Vukovarja, ki je jezen na slovensko blokado hrvaških pogajanj, z bombami sklenil rešiti ta problem (Večernji list). Po pisanju Jutarnjega lista je bil J. Z. po neuradnih informacijah udeleženec domovinske vojne in ujetnik v srbskem taborišču Stajićevo, trpi tudi za posttravmatsko stresno motnjo PTSP, nekaj časa pa se je zdravil tudi v psihiatričnih ustanovah.

Po navedbah časnika je dogodek zelo negativno odmeval v diplomatskih krogih in v Evropski uniji zaradi dejstva, da gre za prvi poskus terorističnega napada na evropskih tleh.

Spletni portal hrvaške televizije pa je poročal, da je hrvaško zunanje ministrstvo sporočilo, da za zdaj ni prejelo nikakršne uradne informacije od slovenskega ministrstva.