Malokrat se je v zgodovini velikih atletskih tekmovanj ali največjih mitingov zgodilo, da šprint ni bila osrednja stvar dogodka. Tako bo tudi tokrat na drevišnjem tretjem mitingu zlate lige, v večnem Rimu. Slovenci si bomo današnji večer zapomnili po prvem slovenskem nastopu v sezoni, ko se bo na 1500 m predstavila Prekmurka Sonja Roman. Hodošanka je odlično pripravljena, saj je ta teden na 1500 m v Lozani izboljšala osebni rekord, z drznejšim tekom pa je sposobna tudi v Rimu teči pod mejo 4:06 in se približevati „magični štirici“. Tek na 1500 m v tej sezoni sicer ne šteje v discipline za zlato ligo, ki zmagovalcem prinesejo milijon dolarjev nagrade.

Atletika je sicer dobila svojega boga v Usainu Boltu. A Jamajčana še tretjič v sezoni ne bo na štartu zlate lige. Organizatorji največjih prireditev so namreč ugotovili, da je štartnina (govori se o 250.000 evrov) previsoka, saj imajo dovolj publicitete že s priredbo mitinga najvišje ravni.

Pomerila se bosta Gay in Powell

Kljub odsotnosti Bolta, ki je v torek v Lozani na 200 m s časom 19,59 dosegel četrti najboljši rezultat v zgodovini, bo osrednja disciplina mitinga tek na 100 m, v katerem se bosta pomerila številki 2 in 3 svetovnega šprinta, Jamajčan Asafa Powell in Američan Tyson Gay. Da se tekmeca spoštujeta, kažejo njune izjave. Powell, ki je zadnja dva teka zmagal z zanj skromnih 10,07, pravi, da je trenutno 85-odstotno zdrav, Gay pa, da vse poti vodijo na svetovno prvenstvo v Berlin, vse dotlej pa so zgolj priprave.

Na olimpijskem štadionu v Rimu bo skušala Američanka Sanya Richards na 400 m 36. v karieri teči pod 50 sekundami. Glede na zadnjo predstavo prejšnji petek v Oslu ne bi bilo presenečenje, če bi se ura ustavila celo pod 49 sekundami. Vse bolje se počuti tudi Jelena Isinbajeva, ki vse glasneje napoveduje nov svetovni rekord v skoku ob palici. Kenenisu Bekeleju tekmeci vse bolj dihajo za ovratnik na 3000 in 5000 m, a se še ni našel junak, ki bi lahko zadnji krog pretekel v času 55sekund, kot to počne zadnja leta nepremagljivi Bekele.

Norveški metalec kopja Andreas Thorkildsen ima dovolj zmag skandinavskega tekmeca Tera Pitkaemaekija, ki je še vedno v igri za glavno nagrado milijona ameriških zelencev. Izjemen, morda celo največji boj pa se obeta v skoku v daljino, kjer so daljave izjemno dolge. Organizatorji so tekmo poimenovali kar generalka pred Berlinom 2009.