Olimpijski prvak, lastnik svetovnega rekorda z olimpijskih iger v Pekingu, je moral v začetku meseca lastništvo nad rekordom prepustiti španskemu plavalcu. Aschwim Wildeboer Faber je namreč na sredozemskih igrah v italijanski Pescari poskrbel za pravo senzacijo, ko je za 16 stotink sekunde izboljšal prejšnji dosežek ameriškega specialista. A Španec se rekorda ni dolgo veselil. Peirsol je vrnil udarec in vpisal nov svetovni rekord. Petindvajsetletni Američan je že šestič v karieri izboljšal svetovni rekord na 100 hrbtno.

Na prvenstvu, ki šteje kot kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Rimu, je nastopil še en zvezdnik Michael Phelps. Američan, ki je na lanskih olimpijskih igrah v Pekingu osvojil osem zlatih kolajn, se je tokrat veselil zmag na 200 prosto in 200 delfin, a čeprav je zlahka dosegel vozovnico za večno mesto, rekordnega dosežka ni bilo.

Rekordno je bilo tudi na kanadskem prvenstvu. Amanda Reason je na kvalifikacijah za bližnje svetovno prvenstvo v Rimu na 50 prsno odplavala nov svetovni rekord. Komaj 15-letna plavalka je plavala 30,23 in tako izboljšala prejšnjo znamko Avstralke Jade Edminstone, ki je 30. januarja 2006 v Melbournu plavala 30,31.

To je prvič po 21 letih, da je kakšen kanadski plavalec dosegel svetovni rekord v velikih bazenih. "To je neverjetno! Sem povsem brez besed in še kar ne morem dojeti, kaj mi je uspelo," je bila navdušena Amanda Reason.