Maja Papič iz KUD Plac je povedala, da je namen festivala obuditi staro metliško mestno jedro, popestriti poletno kulturno dogajanje v mestu, lokalnemu prebivalstvu pa omogočiti določene kulturno-umetniške vsebine, ki so jim sicer težko dostopne. "Velik del svojih aktivnosti usmerjamo v organizacijo festivalov, želimo omogočiti čim kvalitetnejši brezplačen program ustvarjalnih delavnic, kulturnega in glasbenega dogajanja za čim širšo starostno skupino," je dejala Papičeva.

Eden od ciljev delovanja KUD Plac je projektno delo mladih. Skozi organizacijo tovrstnih festivalov namreč mladi pridobivajo dragocene izkušnje na področju vodenja in upravljanja financ, organizacije, komunikacije, stikov z javnostmi, tehnike, je dodala Maja Papič.

Osrednja tema letošnjega festivala je ekologija. Tako bodo otroci in mladina na popoldanskih ustvarjalnih delavnicah od torka do sobote spoznavali, kaj vse je mogoče narediti iz izdelkov, ki bi jih sicer zavrgli, v torek zvečer pa bo na ogled tudi dokumentarni film o planetu Zemlja. Večeri bodo rezervirani za koncerte, vse dejavnosti pa so brezplačne.