Čeprav uprava Darsa izplačila nagrad ni eksplicitno predvidela v letnem načrtu družbe, ki ga je potrdil tudi njen nadzorni svet, so včeraj na Darsu zatrdili, da "ima uprava v okviru potrjenega načrta dolžnost in pravico plačevati 'proizvodni faktor', torej delo, tako kot plačuje tudi stroške opravljenih storitev, amortizacije in blaga". "Družba obvladuje poslovanje v obdobju gospodarske oziroma finančne krize, stroški dela pa so bili v prvem polletju šest odstotkov pod načrtovanimi," so pojasnili na Darsu.

Glede mesečnih stimulacij za delovno uspešnost, ki jih prejemajo zaposleni, so na Darsu poudarili, da so jih v začetku leta znižali za tri odstotke. "Sredi lanskega leta, ko ni bilo znamenj krize, so zaposleni prejeli po 400 evrov nagrade, kar je skoraj dve petini več, kot je predlagano za letos," še dodajajo na Darsu. Že včeraj smo poročili, da bi uprava državnega (avtocestnega) monopolista za nagrade zaposlenim odštela skupno najmanj 306.000 evrov. Dars, ki je še leta 2006 za stroške dela odštel dobrih 26 milijonov evrov, je sicer zanje lani porabil že skoraj štiri milijone evrov več, pri čemer je imela družba že konec lanskega leta okoli sto zaposlenih več kot leta 2006.

V Darsu sicer zatrjujejo, da zadolževanje družbe, ki ima za skoraj tri milijarde evrov obveznosti, "nima neposredne zveze z njenim poslovanjem". "Zadolževanje je namenjeno realizaciji programa gradnje avtocest, ki ga Dars izvaja kot agent države. Gre za načelo projektnega financiranja, kjer je popolnoma običajno, da se investicije financirajo z dolžniškim kapitalom v času investicijske faze, nato pa se dolžniški viri poplačajo z izrabo avtocestnega omrežja," so razložili v Darsu in poudarili, da dolg "sodi v ločen prikaz prihodkov in stroškov podjetja, ki je vsako leto zaključilo s pozitivnim izidom".

Na Darsu so včeraj še potrdili, da pripravljajo tudi novo reorganizacijo in sistemizacijo delovnih mest. Na vprašanje, zakaj reorganizacijo pripravljajo v obdobju, ko nad poslovanjem družbe bedi nepopolni nadzorni svet, pri čemer naj bi ta razmišljal tudi o tem, da bi vladi predlagal spremembe v upravi, so nam na Darsu odgovorili, da je zdajšnja uprava pripravo reorganizacije kadrovski službi zaupala že lani, novi nadzorniki pa so bili imenovani maja letos.

Že danes naj bi sicer vlada kot četrtega predstavnika lastnika v nadzorni svet, ki ga vodi Mateja Duhovnik, imenovala Darija Barrileta, direktorja Javnega podjetja Okolje Piran in tamkajšnjega občinskega svetnika LDS.