O vprašanju dokapitalizacije IMF in vloge EU pri tem so danes govorili finančni ministri EU na zasedanju v Bruslju. "Do ambicioznega načrta dokapitalizacije, po katerem bi IMF postal normalna svetovna centralna banka, manjka še 90 milijard dolarjev," je po razpravi povedal minister Križanič.

Del investicij oziroma rezerv bo morala nameniti tudi EU. Pogajanja o deležih še potekajo, a Slovenija naj bi po ministrovih besedah prispevala od 270 do 514 milijonov evrov. Zgornja meja bo obveljala, če se Kitajska in arabski svet ne bosta odločila povečati svojega deleža in bo morala ves manjkajoči delež prevzeti EU.

"Pogajanja o tem bodo še tekla, dokončne odločitve še ni, povezana pa je tudi z vlogo EU v IMF," je povedal minister. Ob tem se pojavljajo ideje, da bi imela EU ali evroskupina samo en glas v svetu IMF. V tem primeru bi države EU izgubile sedem sedežev in to bi po ministrovih besedah zmanjšalo vpliv EU.

O stališču Slovenije glede predloga, da bi EU imela en sedež v IMF, pa je minister dejal, da je načeloma vpliv manjših držav večji, če je več sedežev. "Mi smo zdaj pod sedežem, ki si ga delita Belgija in Avstrija, in naš vpliv je sedaj seveda večji, kot bi bil z enim sedežem EU, kjer vpliva skorajda ne bo," je dejal.

Vrh EU je sicer marca v Bruslju dosegel dogovor o podvojitvi sredstev IMF za pomoč državam v težavah zaradi krize na 500 milijard dolarjev, pri čemer naj bi EU prispevala 75 milijard evrov. Po teh načrtih naj bi Slovenija prispevala približno 270 milijonov evrov iz monetarnih rezerv.