Težko pričakovana preizkušnja v Laguni Seci je eden izmed vrhuncev sezone v elitnem motociklističnem tekmovanju motoGP. Dirke v Kaliforniji se po tradiciji udeležijo le "veliki fantje", saj imajo tekmovalci v razredih do 250 in 125 ccm poletni premor. Dodaten mik pa ameriški dirki daje tudi sam teren - izredno zahtevna steza, ki jo zaznamuje strašljivo zaviti zavoj Corkscrew. Prav tam sta lani nepozaben dvoboj uprizorila Valentino Rossi in Casey Stoner, ki sta se s kolesom ob kolesu borila za zmago, vse dokler Avstralec ni naredil napake in zapeljal v pesek ter prvo mesto prepustil Italijanu.

Ta dirkača sta bila v ospredju tudi na letošnji izvedbi, le da se jima je v troboju za naslov prvaka v prvih sedmih dirkah sezone pridružil še mlajši sotekmovalec Rossija Jorge Lorenzo. Trojica je v SP povsem skupaj, prvega Rossija in tretjega Lorenza je pred Laguno ločilo le devet točk.

Tokrat so v Kaliforniji že kvalifikacije dodobra pretresle dirkače. Le Rossi jih je preživel povsem nepoškodovan in s celim motorjem, medtem ko sta Lorenzo in Stoner grdo padla. Slabše jo je odnesel Španec, ki je sicer dosegel "pole position", a nato trdo padel, tako da je bil njegov nastop celo vprašljiv. Yamahina zdravniška ekipa je vendarle pokrpala mladega dirkača, prav tako pa je nastopil Stoner, njegov padec ni bil tako hud kot Lorenzov.

Na startu je vse presenetil Dani Pedrosa - s četrtega startnega mesta je švignil mimo tekmecev pred sabo in se v drugem zavoju prebil v vodstvo. Rossi je padel na tretje mesto, a nato takoj prehitel Stonerja, Avstralec pa mu je vrnil v drugem krogu. Polomljeni Lorenzo je začel zadržano in s prvega startnega mesta nazadoval celo na osmo, a se je v šestem krogu že pridružil vodilni trojici in začel loviti Rossija. Preostanek karavane je že takrat začel zaostajati, še najhitrejši pa je bil domačin Nicky Hayden, v svojih najboljših časih več let vladar te preizkušnje.

Pedrosa je bil tokrat premočan tekmec. Španec na Hondi se je oddaljeval iz kroga v krog, Rossi se je v 11. krogu otresel Stonerja in se prebil na drugo mesto. Avstralec, ki se v zadnjih tednih pritožuje zaradi ponavljajoče se utrujenosti na dirkah, je popuščal, kar je izkoristil Lorenzo in v 19. krogu švignil mimo njega. Do konca dirke sta bila še dva nadvse razburljiva trenutka: v 28. krogu je Lorenzo napadel Rossija in se za nekaj metrov celo prebil na drugo mesto, a nato zaradi poznega zaviranja komajda še ujel motor in moral Rossija spet spustiti predse, nove priložnosti za napad pa nato ni več dobil. Prav v zadnjem zavoju pa je Rossi ujel Danija Pedroso, a je imel vodilni Španec le dovolj naskoka, da se je obdržal na prvem mestu in slavil prvo letošnjo zmago.

"Dobro leto je že od moje zadnje zmage in občutek, ko sem bil spet na zmagovalnem odru, je odličen. Velika zahvala gre moji ekipi in vsem ljudem, ki so verjeli vame ter mi pomagali," je po dirki pojasnil zmagovalec, Rossi pa je dodal: "Nisem pričakoval, da bo Dani tako močan. Toda že v prvih krogih je pokazal, da je hiter, jaz pa sem šele v drugi polovici dirke, ko sem imel lažji motor, lahko napadel. Na koncu mi je malo zmanjkalo za prvo mesto, a sem vseeno zadovoljen."

Stoner je končal na četrtem mestu, daleč od boja za prva tri, peti pa je bil po boju s Tonijem Eliasom Hayden. Po današnji dirki so nekoliko večje tudi razlike v SP: Rossi ima 151 točk, Lorenzo 142, Stoner 135, na četrto mesto pa se je z današnjimi 25 točkami (skupno jih ima 92) prebil Pedrosa. Naslednja dirka bo VN Nemčije na Sachsenringu čez 14 dni.