Vajgl je bil kritičen do izjav, ki jih je v soboto na zboru HDZ v Zagrebu, na katerem so delegati za novo predsednico Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) izvolili Jadranko Kosor, izrekel Sanader. Ta je Ljubljani sporočil, da "kljub njeni neevropski politiki, politiki izsiljevanja, ne bodo uspeli in da bo Hrvaška vstopila v EU, na koncu pa bo za to morala glasovati tudi Slovenija".

Kot je danes za STA dejal Vajgl, Sanader nima "licence za ocene" o tem, kaj je in kaj ni evropsko obnašanje, saj je s svojim "neevropskim obnašanjem" pripeljal do tega, da problemi, ki so bili rešljivi, niso bili rešeni pravočasno. Njegove zadnje izjave pa so prešle meje "normalnega političnega diskurza", je med drugim povedal Vajgl.

Glede dialoga s slovenskim premierom Borutom Pahorjem na Mokricah, ki ga je Sanader v soboto omenil v svojem nagovoru na zboru HDZ, pa je Vajgl za STA povedal, "da je, poznavajoč politično kulturo obeh premierov, prepričan, da premier Borut Pahor česa takšnega svojemu hrvaškemu kolegu ni izjavil".

Kot je Sanader dejal, je v pogovoru v Mokricah februarja letos svojega takratnega kolega in "dragega prijatelja" vprašal, kako je Slovenija vstopila v EU in Nato z enakim odprtim vprašanjem meje, Hrvaška pa ne more, čeprav gre za skupno vprašanje. "On (Pahor) mi je odgovoril, e, zdaj pa smo mi člani in se lahko obnašamo, tako kot se obnašamo," tako Sanader.

Vajgl je sicer za današnjo izdajo hrvaškega časnika Jutarnji list glede odstopa Sanaderja dejal, da je, kar se njega tiče, jasno, da je Sanader s položaja premiera odstopil zaradi velike količine problemov, ki jih je ob podelitvi mandata za sestavo vlade Jadranki Kosor "zelo korektno" naštel hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Menil je, da nima smisla, da Slovenija kot soseda ob tem "nekaj dodaja, saj bi izpadlo, da smo škodoželjni". Želeli pa bi si, da bi imela Hrvaška čim manj problemov, je za Jutarnji list še dejal Vajgl.