Po tem, ko je Žagar že lani vozil v finalu kvalifikacij in je po videnem v profesionalnih ligah letos v še boljši formi, so slovenski ljubitelji spidveja pričakovali, da se bo brez večjih težav uvrstil med prvo osmerico, ki bo imela pravico do nastopa v letošnji finalni dirki, ki bo 20. septembra v angleškem Coventryu, ter se tam potegoval za eno od treh prostih mesti v seriji Speedway Grand Prix SGP 2010.

Žagar je v Motali začel uspešno in prvo vožnjo je končal na drugem mestu, boljši od njega je bil le domačin Magnus Zetterström. V nadaljevanju pa ni šlo več nič po Žagarjevih željah. Po dveh tretjih mestih je v četrti vožnji, ko je imel še možnosti za napredovanje, trčil v Čeha Lukasa Drymla, ki je ob tem padel, Žagar pa ostal zaradi diskvalifikacije brez točk. Vsega še eno tretje mesto in zadnja točka v njegovi peti vožnji tako ni veliko spremenila v njegovem izkupičku. Skupaj pet točk je namreč na koncu zadostovalo za vsega 13. mesto, daleč od Žagarjevih in slovenskih želja.

Najboljši slovenski spidvejist je imel tokrat spet težave s slabimi starti, ki so na švedskih progah odločilnega pomena. Švedski ovali pa so Žagarju spet delali preglavice, kot že v času njegovih nastopov v SGP seriji. V nadaljevanju tega zaostanka ni uspel nadoknaditi. Najboljši v kvalifikacijah je bil Danec Kenneth Bjerre.

Tudi Mateju Ferjanu, Slovencu, ki nastopa z madžarskim potnim listom, v latvijskem polfinalu ni uspel preboj med osmerico finalistov, saj je po padcu v drugi vožnji prenehal z nastopom. V kvalifikacijah je zmagal Hrvat Jurica Pavlic.

* Izidi:
Motala (Švedska):
1. Kenneth Bjerre (Dan) 14 točk, 2. Grzegorz Walasek (Pol) 13, 3. Jonas Davidsson (Dan) 10 + 3, 4. Kauko Nieminen (Fin) 10 + 2, 5. Chris Harris (VBr) 9, 6. Lukas Dryml (Češ) 9, 7. Magnus Zetterström (Šve) 8, 8. Davey Watt (Avs) 8, 9. Antonio Lindbaeck (Šve) 7, ..., 13. Matej Žagar (Slo) 5.

Daugavpils (Latvija):
1. Jurica Pavlic (Hrv) 12+3, 2. Jaroslaw Hampel (Pol) 12+2, 3. Fredrik Lindgren (Šve) 11+3, 4. Maksim Bogdanov (Lat) 11+2, 5. Chris Holder (Avs) 10, 6. Adrian Miedzinski (Pol) 10, 7. Piotr Protasiewicz (Pol) 9, 8. Martin Smolinski 8, 9. Tobias Kroner (oba Nem) 7, ..., 16. Matej Ferjan (Mad) 0.